Mursi'nin duruşması 8 Ocak'a ertelendi
Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve diğer 14 sanık, yaklaşık 4 aylık tutukluluk süresinin ardından ilk kez hakim karşısına çıktı. Yargılama yoğun güvenlik önlemleri altında Kahire'nin doğusundaki polis akademisinde yapıldı.
04-11-2013
Askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılan Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve diğer 14 sanık, yaklaşık 4 aylık tutukluluk süresinin ardından ilk kez hakim karşısına çıktı. Yargılama yoğun güvenlik önlemleri altında Kahire'nin doğusundaki polis akademisinde yapıldı.
Mursi ve 14 sanığın yargılandığı davanın duruşması 8 Ocak'a ertelendi.
Mursi mahkeme başkanına Rabia işaretiyle yanıt verdi
Mursi, takım elbiseyle geldiği mahkemede başkana Rabia işareti yaparak "Senin meşru başkanın benim" dedi.
Mısır'da askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin yargılanacağı yere takım elbiseyle geldiği belirtildi.
Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) yetkililerinden alınan bilgiye göre, Mursi, tutukluların kıyafeti olan "beyaz elbiseyi" giymeyi reddetti.
Yargılanacağı yere takım elbiseyle gelen Mursi'nin davayla ilgili evrakları imzalamayı reddettiğini de kaydedildi.
Mursi'nin duruşmada esnasında "Rabia işareti" yaparak, mahkeme başkanına, "Senin meşru başkanın benim, hükmü geçersiz olan sensin" dediği ifade edildi.
Öte yandan, duruşma salonunda, sanıklardan Hürriyet ve Adalet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Isam el-Aryan ile İhvan liderlerinden Muhammed el-Biltaci'nin de aralarında bulunduğu bazı sanıkların, duruşma başlangıcında, mahkeme aleyhinde slogan attığı belirtildi.
Yargı kaynakları, sanıkların "Yargılama geçersizdir" ve " Ordu yönetimi düşsün" şeklinde sloganlar attığını ve "Rabia işareti" yaptığını da dile getirdi.
Sanık yakınları katılmadı
Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve 14 sanığın yargılandığı davaya, İhvan liderlerinin yakınları, "mahkeme canlı yayınlanmadığı" gerekçesiyle katılmadıklarını açıkladı.
Mursi döneminin Cumhurbaşkanlığı Büro Sorumlusu Ahmed Abdulati'nin eşi Mina el-Mısri, duruşma canlı yayınlanmadığı ve mahkemenin meşruiyetini tanımadıkları için katılmaktan vazgeçtiklerini belirtterek, "Adalet nerede? Burada adaleti çağrıştıran hiçbir şey yok. Bu mahkemenin meşruiyetini tanımıyoruz" dedi.
Duruşmanın canlı yayınlanmamasının, Mursi'nin meşruiyetini ve iradesini kırma amacı taşıdığını ifade eden Mısri, "Allah'ın izniyle Mursi'nin iradesine zarar veremeyecekler" diye konuştu.
Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) Genel Başkan Yardımcısı İsam el-Aryan'ın oğlu ise duruşmaya resmi katılım izni alamadıklarını ifade ederek, duruşmanın canlı yayınlanmamasının da yargılamanın güvenilirliğini kaybettiğini bu nedenle katılımlarının söz konusu olmadığını söyledi.
Kardeş Mursi: Bu yargılama intikam için yapılıyor
Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan ülkenin seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin kardeşi Hüseyin Mursi, kardeşinin herhangi bir suç işlemedeğini belirterek, "Hafız bir cumhurbaşkanı, halkını nasıl öldürebilir" dedi.
AA muhabirine konuşan kardeş Mursi, söz konusu mahkemenin geçersiz olduğu ve herhangi bir delile dayanmadığını ifade ederek, bu yargılamanın "Müslüman Kardeşler Teşkilatı'ndan (İhvan) intikam almak için" yapıldığını savundu.
Kendisinin Şarkiye'den ayrılmasına ve ağabeyinin duruşmasına katılmasına izin verilmediğini ifade eden kardeş Mursi, "Şarkiye'den mahkemenin olacağı Kahire'ye yönelik çıkışlar, pazar gününden bu yana kapatıldı" diye konuştu.
Hüseyin Mursi, duruşmanın yapılacağı mahkemenin önünde düzenlenecek gösterilerin her zamankinden daha güçlü olacağını beklediğini de dile getirdi.
Mursi'yi aklayacak
Öte yandan, Mısır'da 2012 yılında geçekleşen cumhurbaşkanlığı seçiminin güçlü isimlerinden ve Güçlü Mısır Partisi Genel Başkanı Abdulmunim Ebu'l Futuh, Mısır halkının kendi iradesini hakir görenleri lanetleyeceğini, askeri darbe ile görevinden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi ise aklayacağını belirtti.
Futuh, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabında yaptığı açıklamalarda, "İçlerinde yargıçların da bulunduğu onurlu Mısırlılar, komik mahkemede, seçilmiş ilk Mısır Cumhurbaşkanını aklayacak, halkın iradesini aşağılayanları lanetleyecek" ifadelerini kullandı.
Protestoculara müdahale
Mısır'ın Şarkıyye ilinde, ülkenin seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin yargılanmasını protesto eden göstericilere güvenlik güçleri müdahale etti.
Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, Mursi'nin doğduğu Şarkıyye'de, bir grup darbe karşıtı gösteri yapıp, bugünkü mahkemeyi protesto etti. "Duy ey Sisi, Cumhurbaşkanı kalacak Mursi", "Askeri yönetim düşmeli" ve "Yargılama geçersizdir" şeklinde adliye binası önünde slogan atan gösterilere, güvenlik güçleri göz yaşartıcı gazla müdahale etti. Olayda göstericilerden bazıları atılan gazdan etkilendi.
Öte yandan Kahire'nin güneyindeki Anayasa Mahkemesi etrafında düzenlenen gösterilerde ise "İsrail'in Mısır'daki askeri darbede parmağı olduğu" iddiasıyla İsrail bayrağı yakıldı.
Usame Mursi babasına seslendi
Mısır'da darbeyle görevden uzaklaştırılan ülkenin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin oğlu Usame Mursi, sosyal paylaşım ağı Facebook sayfasında, tutukluların kıyafeti olan "beyaz elbiseyi" giymeyi reddeden babasının fotoğrafını paylaşarak, "Ey bizi onurlandıran ve başımızı dik tutan" ifadelerini kullandı.
Öte yandan AA muhabirine konuşan Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek için Ulusal İttifak liderlerinden Ali Hafaci, "Mursi'nin tutuklu kıyafeti giymemekte kararlılık göstermesi, mahkeme salonuna gülümseyerek girmesi ve "Rabia işareti" yapmasının mahkeme salonuna yargılanmak için değil darbecileri yargılamak için geldiğini gösterdiğini" söyledi.
Bugün yaşananların göstericiler üzerinde olumlu bir etki uyandıracağının altını çizen Hafaci, "Cumhurbaşkanı Mursi sanık değil ki tutukların giydiği beyaz elbiseyi giysin. Mahkeme salonuna gülümseyerek girmesi, meydan okuduğunu, güçlü duruşunu ve kararlılığını gösteriyor" dedi.
Mursi ve diğer sanıkların bulundukları kafesten "Rabia işareti" yapmasından övgüyle söz eden Hafaci, "Mursi'nin dünyadaki bütün özgürlükçülerle zulmün karşısında hakkın yanında olduğu" mesajı verdiğini kaydetti.
Mahkemede hakim karşısına çıkan isimler şöyle:
- Darbeyle görevden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi
- Eski Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdür Yardımcısı Esad Muhammed Ahmed Şeyha
- Eski Cumhurbaşkanı Sekreteri Ahmed Muhammed Abdulati
- Cumhurbaşkanlığı Emniyet Müsteşarı Eymen Abdurauf Ala Ahmed (Eymen Hüdhüd)
- Muhammed el-Biltaci - Hürriyet ve Adalet Partisi yürütme kurulu üyesi ve İhvan yöneticilerinden
- Muhammed Hüseyin Aryan - Hürriyet ve Adalet Partisi Başkan Yardımcısı
- Ala Hamza Ala Seyid - Şarkiyye kenti idari müfettişi
- Raza Muhammed Savi - Petrol Mühendisi
- Lemlum Makavi Cuma Afifi - Diplomat
- Abdulhakim İsmail Abdurrahman - Öğretmen
- Hani Seyyid Tevfik Seyyid - İşçi
- Ahmed Mustafa Hüseyin Abdulmuğir - Yönetmen
- Abdurrahman Azuddin Heni - Mısr 25 kanalı muhabiri, Siyasi aktivist
- Cemal Sabır Mustafa - Hazımın hareketi liderlerinden
- Vecdi Abdulhamid Muhammed Ganim - Vaiz ve İhvan üyesi olduğu varsayılıyor
Mursi tutuklu kıyafeti giymeyi reddetti
Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) kaynaklarından alınan bilgiye göre, Muhammed Mursi, yargılanacağı yere getirilirken, tutuklu kıyafeti "Beyaz elbise" giymeyi redderek, takım elbiseyle geldi. Mursi'nin yargılanmayla ilgili evrakları da imzalamayı reddettiği bildirildi.
"Özel okullar tatil"
Öte yandan, ülkedeki bir çok özel okulun Mursi'nin yargılanması dolayısıyla ortaya çıkabilecek, muhtemel şiddet olayları sebebiyle öğrenci ve öğretmenlere izin verip bugun tatil ilan etti.
Darbeyi Red ve Meşruiyete Destek İçin Ulusal İttifak, Mursi'nin yargılanacağı Polis Akademisi ve Anayasa Mahkemesi'nin önünde ve diğer kentlerde gösteri düzenleme çağrısında bulunmuştu.
Mursi'nin oğlu Üsame'nin yurtdışına çıkışı engellendi
Mısır'da ilk seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin oğlu Üsame Muhammed Mursi'nin, yurtdışına çıkışı 24 saat içinde 2 kez engellendi.
AA muhabirinin havaalanı kaynaklarından aldığı bilgiye göre Mursi, dün sabah erken saatlerde Kahire havaalanından Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'a gitmek için çıkış işlemlerini yaptırırken ismi belirtilmeyen bir güvenlik biriminin engeline takıldı.
Gecenin geç saatlerinde Malezya'ya gitmek üzere tekrar havaalanına gelen Mursi, çıkış işlemlerini yaptırdığı sırada güvenlik soruşturması gerekçesiyle uzun süre bekletildi. Bu esnada bineceği uçağın kalkış saatinin dolmasının ardından havalanması sebebiyle Mursi yine uçağa binemedi.
AA muhabirine konuşan Mursi, Malezya'ya, şu an üzerinde çalıştığı doktora tezi ile ilgili eğitim kursuna katılmak amacıyla gitmek istediğini, bu seyahatiyle babasının yargılanması arasında bir ilişkinin bulunmadığını söyledi.
"Babamı yargılayan, Mübarek'in ta kendisi"
Mursi'nin oğlu Ahmed Muhammed Mursi, babasının yargılanmasına ilişkin, "Babamı yargılayan, başka bir maske altında, Mübarek'in ta kendisi" dedi.
İnsan Hakları İzleme Örgütü duruşmaya katılmak istiyor
Merkezi New York'ta bulunan İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Mursi'nin duruşmasına gözlemci olarak katılmak istediklerini açıkladı.
HRW Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dan Sorumlu Direktör Yardımcısı Joe Stork, "Uluslararası yargı standartlarına uygun olup olmadığını saptamak için yargılamayı yakından takip etmek istiyoruz. Açılış mahkemesinde gözlemci sıfatı ile yer almak için başvurumuzu yaptık" dedi.
Mursi'nin kardeşi Hüseyin Mursi
Mursi'nin kardeşi Hüseyin Mursi, "Hafız bir cumhurbaşkanı, halkını nasıl öldürebilir" dedi.
(Kaynak: AA)
- Bir 10 Kasım Mağduriyeti: Dr. Mehmet Arslan Tutuklandı
- İktibas’ın yeni sayısı Bangladeş gündemi ile çıktı
- Diken ve Karanfil
- Hayrola Mahmud Abbas
- Bir milyon yahudi, işgal altındaki toprakları terketti
- Ya Eyyühel Müzzemmil
- Son Seyahatimizden Yansımalar
- Husi: Gazze'ye destek için vurulan gemi sayısı 177'ye çıktı
Makaleler
Hava Durumu