Nida Dergisi "Tevhidsiz adalet" arayışlarına değindi
Nida bu sayısında, adalet-iman-ahlak-sorumluluk bilinci arasındaki ilişki nedir? İnsanı bu erdemden yoksun kılan saikler nelerdir? Adalet, evrensel, herkesin üzerinde fikir birliğine vardığı bir tanıma sahip midir? Tevhidsiz Adalet mümkün müdür?” gibi sorularla adalet ve tevhid ekseninde bir sorgulama yapmış.
13-09-2012
Nida bu sayısında: “ İnsanoğlunun en yüce erdemlerinden biridir adalet. O halde nedir adalet? Adaletin İdeolojisi olur mu? İnsanlığın bu müşterek duygu ve beklentisi için ‘evrensel, değişmez’ adalet ilkelerinden bahsedilebilir mi? Adalet-iman-ahlak-sorumluluk bilinci arasındaki ilişki nedir? İnsanı bu erdemden yoksun kılan saikler nelerdir? Adalet, evrensel, herkesin üzerinde fikir birliğine vardığı bir tanıma sahip midir? Tevhidsiz Adalet mümkün müdür?” gibi sorularla adalet ve tevhid ekseninde bir sorgulama yapmış.
Tevhid temelli kurulan adalet, ıslah edici bir normlar bütünü olacakken; sadece ukubat esas alınarak tesis edilmeye çalışılan adalet ‘cezalardan korkan’ bir toplum inşa edecektir. Bu açıdan adalet, kimde olursa, kimden gelirse gelsin güzelken; Tevhidin temin edeceği adalet ise hesap, mizan merkezlidir.
Adaleti sağlama iddiasında olan her siyasi, sosyal görüş aynı zamanda insan, dünya ve eşyanın değerini de tanımlama iddiasındadır. Tanımlamaktadır da... Mü’min için imtihan sathı olarak tanımlanan dünya, hazcı dünya görüşünde ‘zevk ve eğlence’ mekânıdır. Birinde şükrederek, Allah’a huşu ile secde edip Allah’ı bir kılarak değer bulurken; diğerinde ‘yaşamayı bildikçe(!)’, ‘menfaat celbettikçe’ değer bulmaktadır.
Kaldı ki adaleti (sosyal adaleti) temin edecek olan norm, kanun ve hukuk’tur. Hakları tanımayan, bilmeyen ve takdir yetkisi olmayan bir anlayışın, kurumun, insanın, adaleti tespiti imkânsızdır. Hakların bilinmediği bir yerdeyse ceza da, hukuk da, norm da şaşar ve diller adalet söylerken; eller, adaletsizliğin adını adalet koyarak haksızlık üretir hale gelir.
Nida Dergisi’nin sayfaları arasındaki yazılar ve yazarlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz:
Evrensel Adalet ya da Aldatan Rüya
NURETTİN ÖZCAN
Çağımızın Fitnesi ya da Siyasaldan Soyutlanmış Din Anlayışı
RAMAZAN YAZÇİÇEK
Adalet İslamdır
KÜRŞAD ATALAR
Mülkün Temeli Adalettir
İBRAHİM SARMIŞ
Tevhidsiz Adalet Arayışının İmkanı; Kulluk Bilincinin Yitimi
ARİF ARCAN
Kim İçin Neye Göre Adalet
ALTAN MURAT ÜNAL
HAYRİ KIRBAŞOĞLU ile
Röportaj: NİDA
Dört Halifeyi Farklı Okumak mı İtibarsızlaştırmak mı
HİKMET ZEYVELİ
Kelami Tefsirin Kuranı ve Meşiet içerikli Ayetleri Anlamaya Etkisi
ORHAN GÜVEL
Hani Nerede Hakkı ve Sabrı Tavsiye Edenler
SELMA ELMAS
Bir Ahlak Konusu Olarak Vicdan
BÜNYAMİN SAĞMAN
Kent, İnsan ve Kelimeler
MUHAMMED TURAN
İrtibat İçin:
Tel. : 0 422 321 21 87
Web: nidadergisi.com
e-Mail: [email protected]
- İktibas’ın Eylül sayısı çıktı
- İktibas’ın yeni sayısı, “Küreselleşmenin Sonu mu?” manşeti ile çıktı
- İktibas Dergisi Haziran sayısı çıktı
- İktibas Dergisi Mayıs sayısı çıktı
- İktibas Dergisi'nin 472. sayısı çıktı
- Genç Birikim Dergisinin Kasım sayısı çıktı
- İktibas Dergisi Ekim sayısı çıktı
- İktibas'ın Eylül sayısı çıktı
Makaleler
Hava Durumu