Şanlı İntifada yirmi yaşında

İntifada, Filistin meselesini yeniden dünya kamuoyunun gündemine getirdi. Siyonist rejimin hizmetindeki yayın kuruluşlarının çabaları sonucu unutulmaya yüz tutmuş olan Filistin meselesi böylece yeniden dünya kamuoyunun gündeminde ilk sıralarda yerini aldı.

08-12-2007


İLK İNTİFADA NASIL BAŞLADI?

7 Aralık 1987’de Filistinli işçileri taşıyan arabaya bir Yahudinin kamyonetiyle çarparak dört Filistinlinin ölümüne, dokuz Filistinlinin de yaralanmasına sebep olması üzerine başladı İntifada. Olayda ölen ve yaralanan Filistinliler Gazze Şifa Hastanesi'ne getirildi. Üyelerinin tamamı İslâmi Hareket mensubu olan Gazze İslâm Üniversitesi Öğrenci Meclisi de Şifa Hastanesi'ne giderek yaralılarla ve ölenlerin aileleriyle ilgilenmeyi kararlaştırdılar. Bu kararlarını hoparlörlerle duyuran öğrenciler halkı da Şifa Hastanesi'nin etrafında toplanmaya çağırdılar.
Halk Gazze İslâm Üniversitesi Öğrenci Meclisi'nin çağrısına uyarak 8 Aralık 1987 sabahı erken saatlerden itibaren Şifa Hastanesi'nin etrafını sarmaya başladı. Arkasından Yahudi askerler gelerek kalabalığın dağılmasını istediler. Kalabalık dağılmamakta direnince askerler üzerlerine ateş açtı. Ama halk yine dağılmadı ve Yahudi askerlere taşlarla saldırdı. İşte bu olay İntifada’nın başlangıcı oldu. Bu olaydan sonra Filistin'in ve özellikle Gazze bölgesinin her tarafında işgalci askerlere taşlarla saldırıldı. Tam 20 yıl önce Filistin'in sembolü olan ‘taşlı direniş’ başladı ve taşa karşı tankla karşılık veren işgalci İsrail devleti bugüne kadar onbinlerce Filistinliyi şehit etti.

ŞARON’UN KIŞKIRTMASI VE AKSA İNTİFADASI

Barış görüşmeleri sebebiyle beklemeye başlayan Filistin halkını yeniden intifadaya götüren olay 29 Eylül 2000 Cuma günü gerçekleşti. Sabra ve Şatilla katliamlarının sorumlusu olması sebebiyle "Beyrut kasabı" olarak anılan dönemin İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un Mescid-i Aksa'ya provokatif bir ziyaret düzenlemesinin ardından protesto gösterileri başladı ve 2. İntifada'nın da fitili ateşlenmiş oldu.

İSRAİL, ÇOCUKLARA KIYIYOR

Yalnızca İkinci İntifada'nın başlamasından bu yana 2 bin civarında çocuk katledildi.
Aksa İntifadası'nda da hayatını kaybedenlerin yüzde 29'unu 16 yaşın altındaki çocuklar oluşturuyor. Yaralıların ise yüzde 60'ı 18 yaşın altında. Çatışmaların yoğun olarak sürdüğü bölgelerde her gün en az 5 çocuk ölüyor ve 10'un üzerinde çocuk da yaralanıyor.
Şu ana kadar esirler hakkında yayınlanan en detaylı raporlardan birisine göre, Aksa İntifadası'nın başladığı günden bugüne kadar 62 bin Filistinli esir edildi. Bu tutsaklardan 11 bin 600 tanesi halen 30 farklı Siyonist hapishanede esir hayatı yaşamaya devam ediyor.

İNTİFADA'NIN ÖNEMİ NE?

İntifada, Filistin meselesini yeniden dünya kamuoyunun gündemine getirdi. Siyonist rejimin hizmetindeki yayın kuruluşlarının çabaları sonucu unutulmaya yüz tutmuş olan Filistin meselesi böylece yeniden dünya kamuoyunun gündeminde ilk sıralarda yerini aldı. Filistin davasının en önemli direnç noktası olan ve İntifada'yı da sürekli kılan birlik tablosu ise son zamanlarda üzücü bir boyuta ulaştı. Filistin halkının oylarıyla iktidara gelen HAMAS Batılı güçler tarafından yok sayılırken, El Fetih hareketinin Batı yanlısı politikası da İntifada'yı olumsuz etkileyen faktörler arasında.
Siyonist tankının karşısındaki imanlı yürekler
İşgal altındaki Filistin topraklarındaki direnişi sembolize eden İntifada, bundan tam 20 yıl önce başlamıştı. İsrail tanklarına karşı, eli taşlı Filistinli gençlerin direnişi tüm dünyada Filistin davasının yeniden gündeme gelmesini sağlarken, 20 yıl içerisinde onbinlerce Filistinli şehit edildi, onbinlerce Filistinli de yaralandı. Sadece 2000 yılında başlayan İkinci İntifada’da katledilen çocuk sayısı 2 bini aştı. Filistin halkının bugün ortaya koyduğu bölünmüşlük görüntüsü ise tüm dünya Müslümanlarını üzüntüye sevk ediyor. (Vakit)

 

Etiketler : #Şanlı   #İntifada yirmi   #yaşında   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN