Serbest kalan Guantanamo tutuklusu gazeteci El Hac: ABD insanlık düşmanı
Küba'daki Amerikan askeri hapishanesi Guantanamo'da altı buçuk yıl kalan Sami el Hac: "Farelere bile daha insani davranıldı. İnsanlık şerefi ayaklar altına alındı. İnsani durumumuz, insanlık şerefimiz ihlal edildi."
02-05-2008
ABD hava kuvvetleri jeti ile Sudan'a getirilen ve hemen hastaneye kaldırılan Guantanamo askeri hapishanesi tutuklusu El Cezire kameramanı Sami el Hac, ABD yetkililerin tutukluluklara yönelik işkencelerinde bütün insani değerleri, ahlaki normları ve dini değerleri tanımadığını ve insanlık onurunun ihlal edildiğini söyledi.
Küba'daki Amerikan askeri hapishanesi Guantanamo'da altı buçuk yıl kalan Sami el Hac, "Farelere bile daha insani davranıldı. İnsanlık şerefi ayaklar altına alındı. İnsani durumumuz, insanlık şerefimiz ihlal edildi. Amerikan yönetimi bütün insani değerler, ahlaki değerler ve dini değerlerde sınırı aştı. Hayvanlara tanıdıkları hakları insanlara tanımadılar." dedi.
"Ben şanslıyım çünkü Allah benim serbest bırakılmamı sağladı" diyen Hac, Guantanamo üssünde hala 275 kişinin bulunduğuna ve şartların her geçen gün kötüye gittiğine dikkat çekti.
ALTI YILDA ONLARCA YIL YAŞLANDI
Serbest bırakılan Guantanamo tutuklusunun kardeşi Asım el Hac, Sami el Hac'ı tanımayamadığını çünkü 80 yaşlarında bir kişiye benzediğini söyledi.
Hastanedeki yatağında El Cezire'ye konuşan Sami el Hac, "Sudan'da olmaktan çok mutluyum. Fakat çok da üzüntülüyüm. Çünkü Guantanamo'da kalan kardeşlerimizin durumu çok kötü. Guantanamo'da şartlar çok çok kötü ve her gün daha da kötüye gidiyor" ifadesini kullandı.
Guantanamo hapishanesinden 50 ülkeden tutuklu bulunduğunu söyleyen el Hac, "Tutuklular bütün insan haklarından ve imtiyazlarından tamamen soyutlanmış durumda. Yedi yıldır kendimizi savunmak için bir sivil mahkemeye çıkma şansımız olmadı" dedi.
SUDAN: EL HAC ÖZGÜR BİR İNSAN
Washington'da adının açıklanmasını istemeyen ABD savunma bakanlığından üst düzey bir yetkili, Reuters'a "el Hac serbest bırakılmadı. Sadece Sudan hükümetine teslim edildi" derken, Sudan adalet bakanı ise El Cezire'ye, "El Hac'ın özgür bir insan olduğunu ve herhangi bir şekilde tutuklanmayacağını" vurguladı.
El Hac ile birlikte serbest bırakılan iki Sudanlı tutuklu Amir Yakup el Amir ve Velid Ali, Sudan'a getirilirken uçakta gözlerinin kapatıldığını, ellerinin kelepçelendiğini ve koltuklara bağlandıklarını belirttiler. Sudanlı Guantanamo tutukluları ile birlikte Faslı tutuklu Said Boujaadia'nın da serbest bırakıldığı ve aynı uçakla Fas'a götürüldüğü belirtiliyor.
El Hac, büyük uluslararası haber organizasyonlarından Guantanamo'da tutulan tek tutuklu idi. Birçok kişi, el Hac üzerinden El Cezire'nin cezalandırıldığını düşünüyor. El Cezire, Afganistan'ın ve Irak'ın işgalinde, tarafsız haber yayınıyla, ABD'nin tepkisini çekmiş, ABD askerleri zaman zaman El Cezire bürolarına roketle ya da silahla saldırıda bulunmuştu. İfade özgürlüğünü savunduğu öne sürülen ABD, Katar'a defalarca baskı yaparak El Cezire'nin kapatılmasını da istemişti.
PAKİSTAN AJANLARI ABD'YE TESLİM ETTİ
El Hac, Aralık 2001'de Afgan sınırı yakınlarında seyahat ederken Pakistanlı istihbarat ajanları tarafından tutuklanmıştı. El Cezire televizyonu adına Afganistan'da çalışması için vizeye sahip olmasına rağmen, Ocak 2002'de ABD ordusuna teslim edilen ve hemen ardından Guantanamo'ya gönderilen Sudan kökenli El Hac, herhangi bir yargılama ve suçlama yapılmaksızın "düşman savaşçı" tanımıyla yıllarca tutuklu kaldı.
ABD'li yetkiler göre El Hac, Almanya'da 1998'de tutuklanan Usame bin Ladin'in yardımcısı olmakla suçlanan Memduh Mahmud Salim ile görüştü. Almanya'da tutuklandıktan sonra ABD'ye sınırdışı edilen Mahmud Salim'in avukatları ise bu suçlamaları reddetti.
BOSNA VE ÇEÇENİSTAN'DAKİ SAVAŞÇILARI DESTEKLEMEKLE SUÇLANDI
El Hac, Guantanamo'da hiç yargılanmadı ya da ABD onun hakkında hiç bir suçlamada bulunmadı. Ancak "düşman savaşçı" olarak sorgulandığında, ABD, 1990'lı yıllarda el Hac'ın Bosna ve Çeçenistan'da Müslüman savaşçıları destekleyen merkezi Katar'da olan bir meşrubat şirketinin yöneticisi olduğunu iddia etti. ABD, El Hac'ın en az sekiz kez Azerbaycan'a giderek işvereni adına El Harameyn İslam Vakıf'ına para götürdüğünü de ileri sürdü. Şirket faaliyetlerini durdurmuş durumda ancak Amerikalı yetkililer şirketin silahlı gruplara para desteğinde bulunduğunu öne sürüyorlar.
El Hac, 7 Ocak 2007'den beri açlık grevinde idi ve ABD makamları tarafından zorla burnundan besleniyordu.
Guantanamo'daki 17 tutuklunun avukatı David Remes, El Cezire'ye El Hac'a en korkunç işkencelerin yapıldığını belirtti. Kameramanın, ağır bir psikolojik tahribata uğradığını söyleyen Remes, "Avrupalılara böyle işkence edilmedi" diye konuştu.
TUTUKLU KALANLARIN ÇOĞU YEMENLİ
Avrupalı tutukluların hepsinin ülkelerine döndüğünü söyleyen Remes, sadece Yemen gibi ülke vatandaşlarının Guantanamo'da kaldığını ve Yemenliler'in kalan 275 tutuklu içindeki oranının yaklaşık yüzde 30 olduğunu bildirdi.
El Hac'ın serbest bırakıldığını çünkü Bush yönetiminin Guantanamo hapishanesinin bir an evvel boşaltılmasını istediğini belirten Remes, "Çünkü Guantanamo uluslarası bir utanç simgesi haline geldi" derken, "Guantanamo'nun insani boyutu hakkındaki hikaye daha söylenmedi" vurgusunu yaptı. (Dünya Bülteni)
- Ûlu’l-Emr Olmanın Şartı ‘Bizden’ Olmasıdır
- Büyük Felaket (Nekbe) İngilizlerin Kudüs'e girişi ile başladı
- Tarih Gazze'yi Yazacak!
- Soykırım saldırılarında katledilen Gazzelilerin sayısı 34 bini geçti
- Hamas’tan uluslararası topluma, “ABD’nin iradesini aşın” çağrısı
- İsrail’in sonu göründü mü?
- Mehdi Kudüs'e indi mi?
- Hamas: Siyonist zihniyet tamamen vahşi ve canavar bir zihniyet
Makaleler
Hava Durumu