Suriye'deki katliam Ruanda'dan sonraki en büyük trajedi
Dünyanın gözleri önünde Suriye'de devam eden savaşta 100 bin kişi hayatını kaybetti. BM'ye göre, ayda 5 bin kişinin öldürüldüğü, her gün 6 bin kişinin kaçmak zorunda kaldığı Suriye'deki durum, Ruanda'da yaşanan soykırımdan bu yana en büyük insani kriz oldu.
18-07-2013
Suriye'de üçüncü yılında devam eden iç savaş 100 bine yakın insanın hayatını kaybetmesine yol açarken, dünyanın gözü önünde yaşanan insani trajedi ise 'dayanılmaz' boyutlara ulaştı. Ayda en az 5 bin kişinin hayatını kaybettiği savaş, son 20 yılın en büyük insanlık dramına sahne oluyor. Diplomatik çözüm arayışları ile geçen üç yılda uluslararası kamuoyu Suriye'deki savaşı görmezden gelirken, ülke içindeki çatışmalar Ramazan ayında da şiddetlenerek devam ediyor. Birleşmiş Milletler'in (BM) açıkladığı son Suriye raporu ise 1994'te Ruanda'da yaşanan ve etkisi günümüze kadar süren soykırımı akıllara getiren verilerle dolu.
RAMAZAN'DA KAN DURMADI
Söz konusu rapora göre her gün 6 bin Suriyeli ağır bombardımandan kaçarak evini terk etmek zoruna kalıyor. Ruanda soykırımını Suriye'de Mart 2011'de bu yana 100 bin kişi hayatını kaybetti, 1 milyon 800 bin Suriyeli de komşu ülkelere sığındı. Ramazan ayının gelmesiyle birlikte yapılan ateşkes çağrıları sonuçsuz kalırken, BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, her geçen gün büyüyen Suriye'deki trajedinin 'katılanılmaz boyutlara' ulaşacağını vurguladı. Türkiye'nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Levent Eler de Suriye krizi için '21. yüzyılın en büyük insanlık trajedisi' dedi.
DÜNYA SURİYE'Yİ UNUTTU
Öte yandan Suriye'deki savaşın bitirilmesine yönelik diplomatik girişimler yine sonuçsuz kaldı. Rusya ve ABD'nin girişimleriyle Temmuz ayında Cenevre'de yapılması planlanan uluslarası toplantının ne zaman gerçekleşeceği bilinmiyor. Özellikle Mısır'daki askeri darbe sonrası dünya kamuoyunun ilgisi Kahire'deki gelişmelere yoğunlaşırken, Suriye'deki savaş gündemin alt sıralarına itilmiş durumda.
100 GÜNDE SOYKIRIM
Ruanda'da 1994'te 100 gün içinde 800 bin Tutsi ve ılımlı Hutu, aşırı uç Hutular tarafından öldürüldü. Katliam, Tutsi destekli isyancıların Hutu ağırlıklı hükümeti düşürmesi ile son buldu. Ardından güçlenen Tutsilerin öç bahanesiyle saldırması sonucu yüzbinlerce Hutu, komşu Kongo'ya sığındı. Fransa, Hutu hükümetinin en yakın dostu ve destekçisi olması sebebiyle Ruanda soykırımından en fazla sorumlu tutulan ülkedir.
(Kaynak: Timeturk)
- Ûlu’l-Emr Olmanın Şartı ‘Bizden’ Olmasıdır
- Büyük Felaket (Nekbe) İngilizlerin Kudüs'e girişi ile başladı
- Tarih Gazze'yi Yazacak!
- Soykırım saldırılarında katledilen Gazzelilerin sayısı 34 bini geçti
- Hamas’tan uluslararası topluma, “ABD’nin iradesini aşın” çağrısı
- İsrail’in sonu göründü mü?
- Mehdi Kudüs'e indi mi?
- Hamas: Siyonist zihniyet tamamen vahşi ve canavar bir zihniyet
Makaleler
Hava Durumu