
"Modernizm" Arama Sonuçları

Postmodernizmin Değişim Putu ve İstikamet Bilincinin Önemi I Şükrü Hüseyinoğlu I Kur'an Nesli İlim Merkezi

Modernizmin, insanı, insan aklını ve bu çerçevede “bilimi” mutlaklaştırmasına/putlaştırmasına mukabil, postmodernizm hiçbir mutlaklık ve sâbite tanımama, bırakmama yaklaşımıyla hareket etmiş, hakikat fikrini yok etme ve sâbitesizliği temel dünya görüşü haline getirme çabası içine girmiştir.

Yaratmanın ve emretmenin elinde olduğu Rabbimizin farzına uymak yerine, çağın dayattığı tarzların peşisıra koşuşturmanız, Rabbinizin emirlerine tâbi olarak anlamlı bir hayatın öznesi olmak varken, modernizmin iğvasına kapılarak tüketilen, tüketen ve tükenen bir hayat anlayışının nesnesi olmanız, siz farkında olmasanız bile biz mü’minleri fazlasıyla üzmektedir.

“Kim hükmedecek?” sorusu, modernleşme-din ilişkisinin hem arka hem de ön planında yatan asıl saike ışık tutmaktadır. Sorunun din açısından cevabı bellidir, tek hükmedici vardır O da Allah’tır. Modernizmin cevabı da bellidir, tanrılaşmaya çalışan insan hükmetmektedir.

Çocuklar bizim malımız değil, ama bizim eserimiz ve onlar bize Allah’ın emanetidir. Biz gerekeni hakkıyla yerine getirelim ondan sonra Hz. Nuh’u, (as) Hz. İbrahim’i, (as) Hz. Yusuf’u (as) ve Hz. Lokman’ı örnek verelim.

İlmî ve Kültürel Araştırmalar Vakfı-İLKAV, bir online Eğitim Konferansını daha youtube sayfasından gerçekleştirdi. Online Eğitim Konferansının bu haftaki konuğu “Her Şeyin Tüketildiği Bir Zamanda Tükenmeden Var Olabilmek” başlıklı sunumuyla Prof. Dr. Celaleddin Vatandaş idi.

Modernizm, kültürümüz üzerindeki operasyonunu bilhassa medya üzerinden yaptı. Zira en az masrafla en çok insana ulaşabileceği mecra, medyaydı. Günün her saati açık olan, evlerimizin başköşesinde ağırladığımız televizyon marifetiyle hızlanan tahrip hareketi, son yıllarda telefon ve internet sektörünün gelişmesiyle çok daha güçlü hale gelmiş oldu.

Batının son yüzyıllık bir zaman dilimi içerisinde İslam’a ve Müslümanlara yönelik kuşatmacı ve kıskaca alıcı hedeflerine giden yolda kullanmış olduğu silahlardan biri de modernizm, modernite, seküler, laik ve çağdaş medeniyet başlıkları altında Müslümanları Kur’an’dan olabildiğince uzaklaştırmak olmuştur.

Şehir Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekan vekili Prof. Dr. Mehmet Ali Büyükkara, Osmanlı’nın son döneminden çarpıcı örnekler vererek, ''Müslüman aile modernizmin darbesini en şiddetlisinden bugünlerde yiyor. '' ifadelerini kullandı.

Erzurum Atatürk Üniversitesi'nde Yazar Mehmet Göktaş'ın katılımıyla düzenlenen 'Modernizm ve İslam' isimli konferans, kendilerini 'ülkücü' olarak tanıtan bir grup tarafından basılarak katılımcılar darp edildi.

Gündem Özel’de Osman Yıldız, Ahmet Turgut Ulucak ile Modernizm hakkında konuştular. Yayının tamamını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.

Modernizm, zihinsel dönüşümün ortaya çıkardığı bir ideoloji ve bir yaşam biçimidir; insana, doğaya, tarihe, hayata yeni bir bakıştır. Köklerden bağımsız bir değişim?. Evvela şunu hatırlamakta fayda var. İslam körü körüne geleneğe bağlılığı asla kabul etmiyor.

Kişiye tüketim anlamında bir takım engellemeler getirilirse o zaman o, değerlere karşı savaş açar. Asla lüks hayatından ödün vermez. Çileli bir hayatı tercih etmektense modern hayat içinde var olmayı benimser.

Dicle Üniversitesi Fil Dişi Kulübü öncülüğünde düzenlenen seminerde konuşan Zeynep-Der Başkanı Sabiha Ateş Alpat, vahyin ortaya koyduğu gerçekler, gelenek ve modernizm konularına değindi

İzmir Özgün-Der’in düzenlediği ‘Modernizm ve Gelenek Arasında Müslüman’ isimli panel İzmir Karabağlar Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Oturum başkanlığını Kemal Songür’ün yaptığı programın konuşmacıları Araştırmacı Yazar Kürşat Atalarve Araştırmacı Yazar Abdurrahman Arslan’dı.

Muş Alparslan Üniversitesinde faaliyet gösteren 5 topluluk ortaklaşa bir konferans düzenledi. Konferansta konuşan Sabiha Ateş Alpat,Modernizm’in köksüz bir değişimi dayattığını söyledi.

Venhar Kur'an Evi'nde geçtiğimiz Cumartesi sohbetinin konuşmacısı Erciyes Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Faruk Karaaslan idi. Karaaslan Müslüman'ların modern dünya ile sınavlarını anlatırken amel boyutunda nasıl başarısızlığa uğradıklarını örneklerle anlattı. Faydalı olduğunu düşündüğümüz bu oturumun videosunu sizlerin de istifadelerine sunuyoruz...

Özellikle Gezi süreciyle birlikte İhsan Eliaçık, büyük ölçüde kapitalizmden ve modernizmden beslenen geniş yığınlara, tam da onlara uygun bir din vazetmeye başladı. Bu din; ibadet ve ritüel gerektirmeyen, bütünüyle ahlaki tutarlılık öngören, karşı anamalcı, paylaşımcı bir dindi. Üstelik 'ahlaki tutarlılık' önerisini de 'bireysel'e terk ediyordu Eliaçık. Yani 'görecelilik' yavesine de göz kırpıyordu.

"Ulusdevletin ideolojik dayanaklarını, ulusçuluğu, tek boyutlu - tek sesli toplum modelini eleştirmede kullanışlı argümanlar sunan postmodern teorinin temelde modernite içi eleştiri olduğu, modernitenin kimi sonuçlarına ve bunu besleyen Batı toplumlarının yerleşik değerlerine bir tür kafa tutmaktan ibaret olduğunu göz ardı ederek aceleci ve de pragmatist bir tutumun tuzağına düşüldü. Hıristiyanlık eleştirisinin aynı zamanda bir din eleştirisi ve dolayısıyla İslam eleştirisi olabileceğini bile fark edecek 'entelektüel basiret'i gösteremediklerini söyleyebiliriz." Akif Emre, "Postmodern tasavvur tuzağı" başlığıyla yazdı...
Makaleler
Hava Durumu