Tersanelerde ölümsüz gün yok
Tuzla tersanelerinde ölüm artık bir rutin halinde. Alınmayan önlemler nedeniyle neredeyse her gün bir işçi ölü-yor. Önceki gün Deniz Kaşıkeman'ın ölümünün ardından son tersane kurbanı 31 yaşındaki Murat Çalışkan oldu.
19-05-2008
31 yaşındaki Murat Çalışkan, kaynak yaptığı geminin güvertesine düşerek hayatını kaybetti. Çalışkan, gece saatlerinde çalıştığı Desan Tersanesi'nde, iskeleden, kaynak yaptığı geminin güvertesine düştü.
İŞÇİLER AYAKLANDI
25 metre yükseklikten düşüp ölen Çalışkan'ın mesai saati bitiminden sonra eve gelmemesi üzerine şüphelenen ailesi tersaneye gitti. Çalışkan'ın cesedi ailesinin tersaneye gelmesinden sonra bulunabildi. Kaptanoğlu Holding'e bağlı Desan Tersanesi'nde yaşanan ölüm gece saatlerinde tersane işçilerini harekete geçirdi. İşçiler gece saatlerinde tersanelerde iş bırakarak eylem yaptılar. Polis ise tersane önüne ve çevresine yığınak yaptı. Aynı günde 2 işçinin yaşamını yitirmesi üzüntüye neden oldu. Son kurbanla birlikte Tuzla tersanelerinde hayatını kaybedenlerin sayısı 96'ya yükseldi. Çalışkan'ın cenazesi, amcasının oğlu Ahmet Çalışkan ile diğer yakınları tarafından Tuzla Devlet Hastanesi Morgu'ndan alındı. Çalışkan'ın cenazesi, bugün memleketi Kahramanmaraş'ta toprağa verilecek. Limter-İş Sendikası yarın 07.30'da Selah Tersanesi önünde bir eylem yapacak. Sendika, tersane önüne tabut bırakacağını ve tersane patronlarına bir şişe kan hediye edeceğini duyurdu.
SENDİKA GREVE GİDİYOR
Limter İş Sendikası önceki gün, işçi ölümleri üzerine grev kararı aldı. Sendika, 16 Haziran günü aşağıdaki taleplerle iş bırakacaklarını açıkladı:
Sorumlular yargılansın
Tersane işçileri ölümleri Beyoğlu'da protesto edildi. Galatasaray Meydanı'nda basın açıklaması yapan tersane işçileri en son ölen arkadaşlarının temsili tabutunu İstiklal Caddesi'nde taşıdı. Elli kişilik grup, "Artık yeter ölmek istemiyoruz, Sesimizi duyan var mı? Tek tek ölü-yoruz" yazılı pankart açtı. Tersane İşçileri Birliği Derneği Başkanı Zeynel Nihadioğlu, “Devlet yetkilileri can güvenliğimiz başta olmak üzere diğer sorunlarımızın çözümüyle ilgili en ufak bir adım dahi atmamıştır” dedi. Nihadioğlu, işçilerin taleplerini şöyle sıraladı: "İşçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirleri alınsın. Ağır ve tehlikeli iş kolu yönetmeliği uygulansın. İş cinayetlerinin sorumluları yargılansın. Taşeronluk kaldırılsın herkese kadro hakkı tanınsın. Tüm işçileri kapsayan işçi lojmanları kurulsun. Sigorta pirimleri ana firma tarafından ve gerçek ücret üzerinden yatırılsın." (Yeni Şafak)
- Bir 10 Kasım Mağduriyeti: Dr. Mehmet Arslan Tutuklandı
- İktibas’ın yeni sayısı Bangladeş gündemi ile çıktı
- Diken ve Karanfil
- Hayrola Mahmud Abbas
- Bir milyon yahudi, işgal altındaki toprakları terketti
- Ya Eyyühel Müzzemmil
- Son Seyahatimizden Yansımalar
- Husi: Gazze'ye destek için vurulan gemi sayısı 177'ye çıktı
Makaleler
Hava Durumu