
"Edinmek" Arama Sonuçları

Cuma sohbeti: Şirkin Bir Boyutu: Allah'tan Başka Veliler Edinmek I İsmail Hakkı Güleç I Kur'an Nesli İlim Merkezi

Müslümanlarla birlikte olmak en büyük mutluluktu onun için. Allah ve Rasulünden sonra müminleri velî edinmek onu en fazla memnun eden bir işti, dininin bir parçasıydı. Sırf buradaki bir kısım Müslümanlarla bir hukuku olduğu için, emekli olduktan sonra kendi beldesine gitmeyip, Kayseri’de kalmayı tercih etmişti.

İlah edinme ifadesi; ayette edinme diye çevrilen "lâ tecâl", yetkin olmayanı yetkin kılmak , yetkin edinmek gibi bir anlam örgüsünde, ben seni filanca makama, mevkiye yetkin kıldım, atadım şeklinde; "Yetkisiz, yetkililer üretmek" veya sakın ilah icat etme/edinme/ kılma girişiminde bulunma! uyarısı yapılır.

Kalem-Der'in bu haftaki Cuma Vaazın'da A. Turgut Ulucak hoca, Allah'ı Dost Edinmek ve Vekâlet konusunu, Cuma Hutbesinde de Asım Şensaltık İhvan-i Müslimin'e Nasıl Bakmamız Gerektiği konulu bir hutbe sundular

Kur’an’ı, furkan ve hakem olarak temel kaynak edinmek; bizi bir taraftan tarihsel sürecin hurafe ve bid’atlarından ve bu arada o süreçte Rasulullah (a.s.) adına üretilmiş olan Kur’an’a muhalif haberlerden sâlim kılarken, diğer taraftan da Rasulullah (a.s.)’ın yaşayan mütevatir Sünnet’i başta olmak üzere yine bizatihi Kur’an’ın refere ettiği, O’nun örneklik ve öğreticiliğine dair Kur’an’a mutabık sahih haberlerden ve Ümmetin 14 asırlık süreçte nice gayret ve çilelerle ürettiği zengin bilgi birikiminden mahrum kalmaktan da sâlim kılar.

Istılahta velî edinmek; dost edinmek anlamına geldiği gibi velayet, yani; temsiliyet hakkı tanımak sureti ile vekil, destek, yönetici, idareci, hakim sıfatları ile adınıza hukuki işlem yapma yetkisi vermek anlamlarına gelmektedir. O yüzden veli edinmeyi kısaca sırdaş anlamında bir dost edinmek ve temsil anlamında bir vekil edinmek anlamında düşünebiliriz.

Burada ‘kim’ olmaktan önce ‘kimlik ve kişilik’ önemli değil mi? Davayı dert/dava edinmek, yola koyulmak, yolda olmak…

Konuya bir çerçeve çizerken, 20. yüzyılın sonlarından bu yana dünya jeopolitiğine nüfuz eden 'dinin geri dönüşü' nün, post modern dünyanın altüst oluşlarını ve ekonomik küreselleşmenin etkileriyle sarsılan yaşlı demokrasilerin meşruiyet krizini vs. birçok mevzuya değinmek gerekebilir.

Konak, bu şekilde dünya görüşümüzü edinmek, rengimizi almak, Kur’an'la konuşmak, Kur’an'ı konuşmak, onu hayat rehberimiz kılmak için okumak zorunda olduğumuzu, bunun rastgele olmadığını, çaba ve gayret istediğini, onun aynı zamanda bir hitap oluşunu (Allah bizimle konuşuyor, muhatap alıyor diyerek..) düşünerek okuma biçimi edinmek gerektiğini ve imanın bir bilinç, istek ve kararlılık işi olduğunu, gayesi dışında okuduğumuzda ‘mehcur’ bırakmış olacağımızı, bizim kitabı kabul etmemizin yanında, asıl onun bizi (Müslüman) kabul etmesinin önemli olduğunu söyleyerek sunumunu tamamladı.

Eyleme/Salih amele dönüşmeyen okumalar, kültür ve bilgi edinmektir ve boş bir emektir. Aslında düşünmekte bir okumadır ve insan sürekli okuma üzeredir, önemli olan neyi nasıl okuduğumuzdur. Okumak, sadece bir yazılı metinden ibaret değildir. Kevni dediğimiz okumalar hiçbir insanın kaçamayacağı okumalardır. Allah(c.c) insana hiç kaçacak yer bırakmamıştır.

"Kur’ân okumayı belli vakitlerle sınırlamak yerine her zaman ve her fırsatta; uçakta, vapurda, otobüste, tatilde, piknikte.. Kur’ân’ı elimizden bırakmamak, Kur’ân’la birlikte seyahat etmek, onunla oturup onunla kalkmak, onunla yorulup onunla dinlenmek gerek. Hasılı, yürüyüp giden hayatın akışı içinde Kur’ân’la beraber yürümek, onu “yol haritası” edinmek, “yürüyen Kur’ân” olmak zorundayız."
Makaleler
Hava Durumu