
"Tarihe" Arama Sonuçları

Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, “Müslümanca tarihe bakış için, Kur’an’ın ve Sünnetin çok iyi bilinip, Resulullah’ın yönetim sisteminin kabul edilmesi gerekir.” dedi. Sırma, İslami hayat görüşü zaten İslamcılık anlayışını kapsadığı için İslamcılık tabirini yanlış bulduğunu ve kullanmadığını da sözlerine ekledi.

Müftüoğlu, “Eğer, büyük ve derin farkındalıklara sahip değilsek, hem zamana ve hem de tarihe nüfuz etmemiz, tarihi ve zamanı etkilememiz, zaman ve tarih içerisinde bir mevcudiyet sahibi olmamız asla ve kat’a mümkün olamaz” dedi.

Hz. Hüseyin’in, şehadete yürüyüş yolunda karşılaştığı, Irak’tan Mekke’ye gitmekte olan şair Ferezdak’tan Irak halkının durumunu sorduğunda şu cevabı aldığı ifade edilir: “Onları kalpleri seninle, kılıçları ise senin üzerine çevrilmiş olduğu halde bıraktım…” Hz. Hüseyin ise, bu kadar ağır şartlara, uğradığı ihanete ve yalnız bırakılmaya rağmen, “Kılıçlar yarınlarda Kur’an’ımızı delik deşik edecekse, ben gövdemi bugünden siper yaparım” diyerek Hak yolda direnişin en onurlu örnekliğini tarihe geçirmiştir. Allah ondan razı olsun, cennetindeki makamını yüceltsin ve bizlere de onun gibi Kur'an yolunda can vermeyi nasip etsin inşaAllah.

Müminlerin anneleri olsun, daha önce geçen salih selefimizin hanımları olsun, cömertlik ve ikram severlik hususunda güzel örnek olmuşlardır. Tarih bunları nurdan harflerle kaydetmiştir.

Şükrü Hüseyinoğlu, 15 Temmuz meşum darbe girişimi sonrasındaki ilk beş gün içinde yaptığı yorumları bir makale formatında ve "Yalnız Darbeye Değil, Demokrasiye De Tekbirle Direnmeli" başlığıyla sitemizde yayınlamıştı. Darbe girişiminin yıldönümü vesilesiyle tarihe tanıklık anlamındaki önemine binaen bu makaleyi paylaşmakta fayda görüyoruz...

Ali Şeriati, ''İki Sure İki Yorum''da Kerim kitabımız yüce Kur’an’ın mesajını anlamayan, anlamak istemeyen, ona kulaklarını tıkayanların tarih boyunca hep zelil duruma düştüklerinden, kaybettiklerinden, helak olduklarından dem vuruyor. Fatih Pala yazdı.

Modernizm, zihinsel dönüşümün ortaya çıkardığı bir ideoloji ve bir yaşam biçimidir; insana, doğaya, tarihe, hayata yeni bir bakıştır. Köklerden bağımsız bir değişim?. Evvela şunu hatırlamakta fayda var. İslam körü körüne geleneğe bağlılığı asla kabul etmiyor.

Cumhuriyet öncesinde kurulan ve sonrasında da devam eden İstiklal Mahkemeleri, Türkiye'nin en utanç verici mahkemeleri olarak tarihe geçti. İstiklal Mahkemeleri, Milli Mücadele adına çıkmasına rağmen bu toprakların çok önemli alimlerini idam ettirdi.

Hasan Bülent Kahraman, Stefan Plaggenborg'un Tarihe Emretmek kitabını kritik ediyor.

Yaşayarak yazmayı ve yazarken de yaşamayı bizzat soluyan bir kahramandı o. Ardında bıraktığı direniş mirasının yanında, bir de pratize edilmesi gereken teorik bilgileri bir kitapta toplayıp sunması, onun ne kadar büyük ufuk sahibi bir dava adamı olduğunu bize hatırlatıyor. Davasını sürdürecek, mirasını yürütecek olan halefleri için hayatî stratejiler olma özelliği taşıyan, istikametten sapmamaları için yol haritası hükmünde olan bu el risalesivarî kitap, aynı zamanda tarihe verilmiş yaman bir cevaptır da.

Zamanın Zeynebi Derneği başkanı eğitimci-yazar Sabiha Ateş Alpat Belçika ziyareti esnasında ''Tarihe İz Bırakan Kadınlar'' konulu Sint-Niklaas ve Genk'te iki seminer verdi.

Büyük bir kayıtsızlıklar çağında yaşıyoruz. İslami bir gerçeklik oluşturmayı başaramadığımız için, bugünün liberal-seküler-materyalist gerçekliğine mahkum olmuş durumdayız. İslami varoluşumuzu kuramsal anlamda bile gereği gibi temsil edemiyor, dolaylı bir dil kullanmak zorunda kalıyoruz. Müslümanlar olarak muhteşem geçmiş fantezilerine veda ederek, gerçek tarihe uyanmak zorundayız. Müslümanlar olarak, içerisinde bulunduğumuz yabancılaşmalarla ilgili, tarihsel çözümlemeler yapmak, etkin eleştiriler gerçekleştirmek durumundayız.

İslamsız adalet söylemleri ve iktidar iddiasından uzaklaştırılmış İslam algısı konusundaki söyleşimizin ikinci bölümünde Pamak, Yüce Allah’ın “hudutlarım” dediği muhkem hükümlerin, tarihselcilik ve rölativizm gibi batıdan ithal yaklaşımlarla tarihe gömülüp yerine yeni hükümler ihdas edilerek, hak ile bâtıl, vahiy ile heva ve zan karıştırılarak adaletin tesisinin mümkün olmadığını kaydediyor.

Tarihçi Cezmi Yurtsever, tarihe Menemen ya da Kubilay olayı olarak geçen olayların derin devletin "din adamları"nı tasfiye projesi olduğunu ileri sürdü.

Tarihe "31 Mart Vakası" olarak geçen hadise, yaşadığımız topraklardaki darbeci geleneğin miladı kabul edilmektedir. Mustafa Armağan, yıldönümde 31 Mart Vakası'na ışık tutmaya çalıştı:

1000 saatten fazla çekim ve binlerce fotoğraf arasından derlenen Nakba belgeseli, 1948'den beri haritadan silinen 420 Filistin köyü için tarihe çarpıcı bir not düşüyor.

Tarihi eserleri ve içinde barındırdığı tarihi ve turistik mekanlarla sürekli ziyaret edilen Sultanahmet'teki Gülhane Parkı'nda açılan İslam Bilim ve Teknik Müzesi'nde İslam bilginlerinin yüzyıllar önce yaptığı tarihe ışık tutan çalışmalar yer alıyor.

CIA Ortadoğu ve Türkiye Masası'nın eski şefi Graham Fuller, 'Yeni Türkiye Cumhuriyeti' isimli son kitabında Türkiye'nin uluslararası ilişkilerde ABD'nin vesayetinden kurtulmaya başladığı ve Washington'un artık Türkiye'yi müttefik görmemesi gerektiğini dile getirdi.
Makaleler
Hava Durumu