
"yapmal" Arama Sonuçları

‘Ne yapmalı?’ sorusu bizde bilmecburiye iki ana mefhumu aklımıza getirmekte, büyük bir hızla zihnimizi teyakkuza geçirmektedir. Bu iki mefhumdan biri Kur’an diğeri de Rasulullah Muhammed (sav)’in bu aziz Kitabı yaşayan bir hayata dönüştürmesi demek olan sünnetidir.

Cuma hutbesi: Tercihimizi Allah'ın Dininden Yana Yapmalıyız - Mikail Karaman - Kur'an Nesli İlim Merkezi - 25 Cemaziyelahir 1443 / 28 Ocak 2022

Müslüman olduktan sonra Ömer ismini alan Andera Lazaro, İtalyan bir faşistken yaptığı araştırma ve okumalar sonucu İslam’ın hakikat olduğuna iman etmiş. İyi bir kitap kurdu ve ilim aşığı olan İtalyan genç; “İslam bana niçin yaratıldığımı, hayatımdaki gayemin ne olması gerektiğini net bir şekilde açıklıyor. Yeryüzünde neler yapmalıyız ve nasıl yapmalıyız meselesinde de bana yol gösteriyor. Ölümden sonraki hayatla ilgili sorularıma da cevaplar veriyor. Bu sorulara verilen cevaplar Kierkegaard veya Nietzsche gibi yaratılmış insanların verdiği cevaplar değil. Bizzat yaratanın, herkesi ve her şeyi kuşatan Allah’ın verdiği cevaplar.” diyor. Fatih’teki Şekerci Han’da saatler süren sohbetimiz esnasında kendisinden İslam, Batı, Müslümanlar ve mühtedilerle ilgili önemli tespitler dinlediğimiz Ömer’le yaptığımız röportajı ilginize sunuyorum.

Deniz Demirdağ, Dr. Ümit Aktaş ile Alfa Yayıncılık etiketiyle yayımlanan son kitabı “Yaşam Sevinci”ni, sağlıklı bir yaşamın olmazsa olmazlarını, vitamin takviyelerini, bahar hâlsizliklerinin, alerjilerinin sebeplerini ve tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 virüsü ile mücadelede neler yapmalı gibi pek çok konuyu konuştu.

Evet, toplumdaki, hatta İslami camia olarak tanımlanabilecek kesimdeki büyük yozlaşma ve savrulma karşısında umutsuzluğa ve yılgınlığa düşmeden zaaf ve yetersizliklerimizi gözden geçirerek yeni bir hamle yapmalıyız. Bu yeni hamleye hazırlık kabilinden çabalara yoğunlaşmalıyız. Bu bağlamda yaptıklarımızı ve yapmamız gerektiği halde yapmadıklarımızı gözden geçirmeliyiz. Eksiklerimizi ve yanlışlarımızı tespit edip tamamlamak ya da düzeltmek için elimizden geleni yapmak üzere süratle harekete geçmeliyiz.

471. sayısı ile okurlarına ulaşan dergide bu ay “Dünya Nereye Gidiyor ve Müslümanlar Ne Yapmalı?” soruları üzerinde duruluyor.

İlmi ve Kültürel Araştırmalar Vakfı-İLKAV Alternatif Eğitim konferansları Ahmet Turgut Ulucak’ın “İslami Davada Sorunlarımız ve Sorumluluklarımız “ başlıklı sunumu ile devam ediyor. Konferans Kenan Doğan’ın konuya dair Kur’an-ı Kerim’den ayetler ve meallerini okuması ile başladı.

Ramazan, oruç ve az yeme ayıdır.Tıka basa yeme ayı, oburluk ayı değil; açlık ve mideyi dinlendirme, ruhu gıdalandırma ayıdır. Ramazan, zenginle fakiri en azından gündüzleri eşit yapar. Oruç, hayatın yalnız yeme-içme, bencil duyguları ve hayvanî arzuları tatmin etme anlayışına dayanmadığını öğreten bir ibâdettir. Oruç, fiil olarak fakirlik halini yaşamaktır. Sosyal adâlet fikrini, yardımlaşma duygusunu; açlık halini yaşatarak öğreten bir ibâdettir. Oruç sâyesinde zengin mü'minler de beden ve ruh yönünden fakirliğin sınırları içinde yaşarlar. Tok insanın açın halinden anlamasını kolaylaştırır oruç.

Kalem-Der / Cuma Hutbesi/Ramazanı Hakkıyla İfa Etmek İçin Neler Yapmalıyız - Asım Şensaltık

Şimdilerde hepimiz farkındayız, uykuyu zor uyuyoruz yataklarımızda, lakin bir zaman sonra dinlenebileceğimiz uyku hiç girmeyecek odalarımıza. Fakındayız, herkesin kalbinde bir sızı var, dalıp dalıp gidiyoruz dipsiz kuyulara, sanki ölmüşüz de kefensiz geziyoruz şehrin sokaklarında. Dünyanın yükü ağır geliyor yalnız ve cılız omuzlarımıza. Yük ağır, yol uzun ve çileli, düşman çok, küfür egemen, gücümüz yok. Bütün bu olumsuzluklara karşı “Biz” olmaktan başka çaremizde yok. Müslümanlar ne yapmalı, oturup düşünmeliyiz.

Kurani terbiyede başat rol sahibi kadındır. Kadın bu bağlamda çocuğunun, eşinin, toplumun hakkını vermeli. Ümmetin diğer çocuklarına da umut olmalı. Bunları kalan vaktinde değil elindeki vaktini taksim ederek yapmalı. Toplumun düzelmesinde erkekler kadar sorumluluğumuz var. Bunun için önce nefsimizi arındıracağız.

Burada ‘biz’in yerine ben koyarak okumaya çalışalım, görülecek ki daha iyi sonuçlar çıkacak. Bireyden topluma doğru hem konuşma hem yaşama alanlarında güzellikler yaşanacaktır. "Bir şeyler yapmalıyım!" her zaman "Bir şeyler yapmalıyız”dan daha çok sorun çözecektir, inşallah.

Venhar Kur'an Evi'nin bu haftaki konuşmacısı İlyas Aydın olacak... Aydın 'Nasr Sûresi'nin Düşündürdükleri' konulu bir sunum yapacak. Allah'ın yardımı ve zafer geldiğinde, ve insanların Allah'ın dinine dalga dalga girdiklerini gördüğünde, Müminlerin ne yapmaları gerektiğinden bahseden Nasr Suresi'ni dinlemek için sizleri Kur'an evimize bekliyoruz...

Asıl hedef olması gereken işgal askeri ancak seken kurşunla yaralanıyor. Müslümanlar oturup ciddi ciddi düşünmeli, Suriye'deki laik dikta rejimine karşı haklı ayaklanma sürecinin silahlı mücadele provokasyonuyla doğal mecrasından çıkarılıp harcanmasının muhasebesini yapmalıdır.

Kurban ibâdetinin şuuruna varmayanların payına kurbandan belki de “et”, İsmail gibi olanların payına da “cennet” düşer. Kendilerini Allah’ın yoluna kurban olarak hazırlayanlar; imanlarını tıpkı kestikleri kurban gibi kusursuz, eksiksiz yapmaları gerekir. Bedeninde noksanlık olan hayvanlardan kurban olmaz. Kurbanın sağlıklı, eksiksiz ve hayvanlar arasından en seçilmişlerden olması gerekir. İmanı eksik, hastalıklı, felçli ve illetli olanlar kendilerini o ulvî gâyeye adayamazlar. Öyleyse, haydi yeniden İslâm’a, yeniden imana!

Özgün-Der’in Cumartesi Seminerleri 29. Haftasında Ahmed Kalkan’ın sunduğu ‘Ailede Eğitim’ başlıklı seminer ile devam etti.

"Bizler bu ülkenin Müslümanları olarak, adil şahidlik sorumluluğumuz gereğince, devletin ve hukuk tanımaz silahlı güçlerinin bu tür hukuksuzluklarına, katliamlarına karşı mazlum halkın ve zalimce ihlal edilen temel haklarının yanında yer alıyor, katilleri ve onların bu suçlarını örtme telaşıyla “özrü kabahatinden büyük” çelişkili açıklamalar yapmalarını yeterli sayıp hesap sormayan siyasileri protesto edip kınıyoruz."

Atasoy Müftüoğlu: Bir küresel Amerikan projesi olarak bugün İslam Mevlana'ya, Yunus Emre'ye, İbni Arabiye, Said Nursi'ye göre tanımlanıyor. Bugün İbn Arabi, Mevlana, Yunus aramızda yaşıyor olsa, bugüne hiçbir katkıları olmayacak. Bugünün dünyasını yeni baştan ne yapmaları gerektiği noktasında çözümlemeleri gerekecek. Biz bu adını söylediğim kişilerin eserlerinden bilgelikler ve ahlaki ilkeler bağlamında yararlanabiliriz. Ama onların bugün vereceğimiz siyasal mücadeleye ilişkin bir önerileri olamaz. Gerçi zaten İslam dünyasında siyasal mücadele gündemde değil. Bir folklorik ve dindarlık söz konusu.

Anayasa'daki bazı maddelerin değiştirilmesi için kurulan referandum sandığı YSK tarafından kamusal alan ilan edildi ve birçok yerde sandık kurulu görevlilerinin tesettürlü görev yapmalarına izin verilmedi

İnsanlar, hesap günü dine davet edilmeyecektir. Amel yapmaları istenmeyecektir. Zaten yapamayacaklardır. O gün insanlar dünyadayken yaptıklarının meyvesini toplayacaklardır. Öyleyse dünya kurtuluş tohumlarının atıldığı, tebliğinin yapıldığı, amelin işlendiği yerdir. Şefaate nail olmak (iman - amel ve kurtuluş ) dünyada gerçekleşiyor. Ahirette sadece sorgu ve sonuç var.
Makaleler
Hava Durumu