
"umaya" Arama Sonuçları

42. yılına 517. sayısı ile giren İktibas Dergisi, Ocak sayısı ile okurlarına ulaştı. Yeni sayının yorum konusu, Türkiye gündemindeki yerini korumaya devam eden ‘faiz-nass’ tartışması oldu.

Mirasımız Derneği’nin “2021 Kudüs Raporu” işgal devletinin Kudüs’teki saldırganlığını ve yıkımını gözler önüne seriyor. Bu yıl Kudüs’te 349 Müslüman katledildi. 3 bin kişi Mescid-i Aksa’yı fanatik Yahudilerden korumaya çalışırken tutuklandı. İsrail güçleri 500 eve baskın düzenledi. Müslümanların işlettiği iş yerlerine 4,5 milyon dolar ceza kesildi. Ambargo ile Kudüs’teki yoksulluk oranı yüzde 85’e çıktı.

İşgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa'nın gönüllü muhafızlarından Hatice Huveys, ölene ya da Filistin toprakları özgürleşene kadar Aksa'yı korumayı sürdüreceğini söyledi. Kaynak: Mescid-i Aksa'nın gönüllü kadın muhafızı: Aksa'yı ölene kadar korumaya devam edeceğim

Rufi Tiryaki, tam anlamıyla bir “kitap okuru”. Kitap sevgisi, kitaplarla kurduğu sıkı ilişki ve okuduğu kitap sayısı dillere destan. Binlerce kitabın yer aldığı ve bir dekorasyon nesnesi değil, okunan, altı çizilen kitaplarla dolu kütüphanesiyle, Anadolu’daki bir kitap dostu. Rufi Bey’le kitaba dair konuştuk. Kitap okumaya olan ilgisinin nasıl başladığını, kitaplarla irtibatının biçim ve yoğunluğunu, kütüphanesini, hatıralarını konuştuk.

Okumak beyninizi çalıştırır. Vücudunuz için egzersiz neyse beyniniz için de okumak odur. Bize alan, zaman, tarihin enginliğinde dolaşma özgürlüğü verir ve fikirlere, kavramlara, duygulara ve bilgi tabanına daha derin bir bakış sunar.

İktibas Dergisi yazarlarından Hüseyin Alan’la “Siyerin Gölgesinde” kitap serisi üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik. Alan, "Siyerle irtibatımızın zayıflığı yahut Kur’an varken siyere ihtiyacımızın olmadığı gibi bir düşünüş nebevi örnekliğe ve modele göre değil modern zihne, bilimsel bilgiye, hümanizm temelli eleştirel okumaya, tarihselciliğe, seküler veya çoğulcu bakışa vs dayanıyor. Esasta yanlış olansa budur" diyor.

Orucunu kaçırmayan, duasını ihmal etmeyen, kurban, Cuma namazı ve cenaze namazı gibi ritüelleri hiç aksatmadan yerine getiren ateistlerin bolca yaşadığı bir coğrafyadan bahsediyoruz.

ABD’li eski diplomat Jim Jatras “Washington, yaptırım politikasıyla silah pazarı için savaşmaya ve ortakları üzerinde nüfuzunu korumaya çalışıyor” dedi.

İlk bölümde kısa ve özet şeklinde geçtiğimiz seçim süreci ve sürecte yaşananlara bakış açımzı, bu bölümde biraz daha esas çevçeve içerisinde değerlendirmek isterim. Nedir bu esas çerçeve ? Meselenin temeline oturtumaya çalışılan ve Müslüman toplumlara yavaş yavaş sevdirilen demokrasi-özgürlük ikilemi toplum tarafından ne sorguya tutuldu vede bunun İslam hukuku açısından durumu değerlendirildi. Bu batıl yaşam biçimleri ve modelleri İslam toplumlarına sevidirilirken elbette yerel güçlerdende destek alındı, zaten toplumsal yaşam biçimleri o toplumun değer verdiği kişiler eliyle gerçekleşirse toplumun ona itibar etmesi daha kolay ve hızlı olur.

'...Örneğin, 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında, askeri başarıyı garantilemek için bütün ruhani güçler bizzat halife sultanın izniyle yardıma çağrılmıştı. Dervişler, Şumnu'da dokuz kez şehri tavaf edip dua ettiler ve düşman ordularının geçeceği yerleri 'hiyel-i metin-i takva' ile bağladılar. Sofya'da Aziz Bali'nin ruhani güçlerinden yararlanmak istediler ve hatta Osmanlı sarayında zikir törenleri yapılmaya başlandı. Tabii ki, tüm o hurafeler Osmanlı ordularını feci şekilde yenilmekten kurtaramadı ya da Rus ordularının adı geçen yerleri almasını ve İstanbul'a dayanmasını önleyemedi. Ancak ulema bildiğini okumaya devam etti ve bilmediğini de hurafeler yardımıyla uydurdu...'

Uluslararası Yayıncılar Birliği 2016 verilerine göre, Türkiye'de kişi başına 8.4 kitap düştü. Kitap okumaya ayırdığımız süre günde ortalama sadece 1 dakika.

Hizb-ut Tahrir Türkiye, Halep için İstanbullu tüm Müslümanları Fatih Camii’nde cumaya, gıyabi cenaze namazına, duaya ve sömürgeci kâfirleri tel’ine davet etti.

Burada ‘biz’in yerine ben koyarak okumaya çalışalım, görülecek ki daha iyi sonuçlar çıkacak. Bireyden topluma doğru hem konuşma hem yaşama alanlarında güzellikler yaşanacaktır. "Bir şeyler yapmalıyım!" her zaman "Bir şeyler yapmalıyız”dan daha çok sorun çözecektir, inşallah.

Dünya Vicdan Günü’nde Rachel Corrie anıldı. Sakarya Adalet Girişimi, Filistinli bir ailenin evini korumaya çalışırken ezilen Rachel Corrie’yi 10. ölüm yıldönümde anarken, “Kalpsiz dünyanın vicdanı olmak için ayağa kalkın” çağrısı yaptı.

Daniel Streich, minare yasağının uygulanmasını savunan İsviçre Halk Partisi'nin üyelerinden birisi, Freiburg kantonunun Gruyères bölümünün kurucusuydu. Aynı zamanda düzenli olarak kiliseye giden, inançlı bir Katolikti. Partisi, minare yasağını yasalaştırmaya çalıştığı sıralarda Streich da İslâmofobik düşüncelere sahipti. Ve bu düşüncelerini temellendirmek için İslâm üzerine kitapları ve elbette Kur'an'ı okumaya başladı. Ancak bu arayış, onu hiç beklemediği bir yola çıkardı.

Suriye'de Esad güçlerinin saldırdığı cami cemaati kendini kurşunlardan korumaya çalışıyor.

Hamas'ın 23. kuruluş yıldönümünde konuşan Başbakan Heniyye: Hamas hareketi diğer direniş gruplarıyla birlikte Filistin halkının hakkını ve ümmetin ilkelerini korumaya azimlidir.Beş sene önce yüksek sesle söylediğimizi şimdi yine söylüyoruz: İşgal rejimini asla tanımayacağız.”

Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma on yıldır bulunduğu Viyana`dan geçtiğimiz yılın Temmuz ayında Türkiye`ye döndü. Gözlemlerini Özgün Duruş gazetesine aktaran Sırma, Müslümanların 80'li yıllardaki gibi kitap okumaya yönelmeleri gerektiğini belirtiyor.

İran'ın Gazze'ye yardım götüren gemilerinden birinin dün hareket ettiği, birinin de cumaya kadar yola çıkacağı bildirildi.

1.5 yaşındaki oğlu Türker Kaan Çetin'le Türkiye'ye gönderilen Mavi Marmara yolcularından Nilüfer Çetin, l"lk önce gemiyi taciz ettiler. Mavi Marmara yoluna devam edince taciz ateşi, saldırı ateşine dönüştü" şeklinde konuştu. Çetin, silahla ateş açılmasının ardından gemidekilerin sopalarla kendilerini korumaya çalıştığını söyledi.
Makaleler
Hava Durumu