DUA: HAYATIN NİRENGİSİ -II-

Hızır YILDIRIM

01-09-2023 20:07


İlk önce Tevhîd'i iyi bilmeliyiz. Lailahe illellah ne demek olduğunu iyi anlayıp kavramalıyız. Allah'ın dışındaki tüm otorite ve sisteme lâ yani hayır demeliyiz; yoksa dua sadece dünyada kalır ahirete gitmez.

 

Şirk yani ortak koşmak meselesini de çözmeliyiz. "Asla ve asla yaratılanlardan Allah'a dua eder gibi dua edemeyiz."

Şirk günahı Tevbe edilmezse Allah katında değeri olmaz ve duası ise sadece dünyada kalır. Şirk koşanın amelleri de boşa gidecek "aman dikkat."

 

Allah her kulun duasına icabet eder.

Kimine dünyada verir, kimine hem dünyada hemde ahirette verir. Yaratılan her kulun nasibini yaratmıştır yüce Allah. Kendini inkar eden her kâfirin rızkını ve yaşam alanını kesmez. Ölüm sonrası herkes yaptıklarıyla veya yapmadıklarıyla hesap verecek.

 

...Kimi insanlar 'Ey Rabbimiz, bize dünyada güzellik ver' derler. Böylesinin Ahirette hiçbir pay olmaz.

Bakara 200.

Kimi insanlar da 'Ey Rabbimiz, bize dünyada da güzellik ver, Ahirette de güzellik ver ve bizi Cehennem ateşinin azabından koru' derler.

İşte onların kazandıklarından payları vardır. Allah'ın hesaplaşması çok hızlıdır. Bakara 201 202.

 

Dua yaradan ve kulun arasında olması, kulun ise yaradanı iyi tanıması gerekir. Ne isteyeceğini, nasıl istemesini gerektiğini bilmesi gerekir.

Namaz buna en güzel örnektir. Günde en az 40 defa okuduğu Fatiha suresinin anlamını bilmesi çok önemlidir. 

(Allah'ım!) Yalnız sana kulluk eder, yalnız senden yardım dileriz. Fatiha 5.

 

Kul nefsine zülmedince yani günah işlediğinde; Tevbe etmeli Adem (as) ve eşi, Yunus (as) gibi dua ve Tevbe etmeli. Her günah nefse zulümdür.

Adem ile eşi dedi ki; Ey Rabbimiz, biz kendimize zulmettik, eğer bizi bağışlamaz, bize acımazsan kesinlikle hüsrana uğrayanlardan oluruz.» Araf 23.

...Fakat sonra karanlıklar içinde «Senden başka ilah yoktur, sen her türlü noksanlıktan münezzehsin, ben gerçekten bir zalim oldum» diye bize seslendi. Enbiya 87.

 

Hastalanınca; Eyyüb (as) ve İbrahim (as) gibi dua etmeli

Eyyüb'e gelince hani O «Bir derde yakalandım, sen ise merhametlilerin en merhametlisisin» diye Rabb'ine seslenmişti. Enbiya 83.

Hastalığımda beni iyileştiren O'dur. Şuara 80.

Hasta kalpler için;

Kur'an'da mü'minler için şifa ve rahmet olan ayetler indiriyoruz. Fakat bu ayetler zalimlere sadece yeni yıkımlar, yeni kayıplar getirirler. İsra 82.

 

Gece kıyam ve namaza kalkınca;

Gecenin bir bölümünde sırf sana mahsus bir nafile olmak üzere Teheccüd ibadetini yap ki, belki Rabbin seni «övülmüş makam «a erdirir. İsra 79. Ve şöyle dua et! 

De ki; «Ey Rabbim, bir yere girerken oraya doğru olarak girmemi ve bir yerden çıkarken oradan doğruluk ilkesine bağlı olarak çıkmamı nasip eyle. Bana kendi katından destekleyici bir güç ver.» İsra 80.

 

Evine misafir gelince şöyle dua et;

Rabbim! beni, anamı babamı, evime inanmış olarak gireni, inanan erkek ve kadınları bağışla; zalimlerin de yalnız helâkini artır. Nuh 28.

 

Evden dışarıya ilk adımını atarken besmele ile her türlü kötülük ve fitneden, merhametsizlikten, merhametsiz insanlardan, her türlü şerden ve şerli insanların şerrinden "Ey Rabbim sana sığınırım diye yol almalısın. Yolun sonunda niyetini bozarsan yaptığın duanında anlamı olmaz. Bu hal üzerinde olan hem şahit ve hem şehit gibidir. Hz Muhammed sav.

 

Her halimizle şükreden, hamdeden kullar boyutunda olmamız lazım.

"Şikayet yok, isyan yok, nankörlük yok, cimrilik yok." Cömertlik var, verilen her nimete şükür var, tevazu var, merhamet sahibi olmalıyız.

 

Tuvaletten çıkınca, "benden bu sıkıntıyı gideren Rabbime hamdolsun. Banyo yapınca suyu verene sıcak su, duş böyle güzel nimete de hamdolsun demelisin." Dünya üzerinden böyle güzel nimeti kaçta kaçı kullanabiliyor?

 

Araca binince ve yol alınca:

Böylece onların sırtına binip, üzerlerine yerleşince, Rabbinizin nimetini anarak «Bunu bizim hizmetimize veren Allah'ın şanı yücedir, yoksa biz bunlara güç yetiremezdik» demeniz içindir.

Biz şüphesiz Rabbimize döneceğiz deyin. Zuhruf 13 14.

 

Güzellikle karşılaşınca hamd etmek, çirkin işle karşılaşınca itiraz ile sabır göstermek demek; mü'min her haliyle kazançlıdır.

 

Hamd ve şükür sadece sahibimiz Rabbimiz Allah'a yapılır. Allah kuluna değer verirse; İzzet ve şeref sahibi oluyor. İnsanların verdikleri değer ölünce sona eriyor.

 

"Ey Rabbimiz, ey Sahibimiz, kulluk şuuru ile sana yönelen, emirlerini yerine getiren bahtiyar kullarından eyle bizi!.."

YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
Diğer Yazıları

Makaleler

Hava Durumu


VAN