İRAN İZLENİMLERİ -1-
Mehmed MAKSUT
09-02-2012 12:12
“Sizden önce nice olaylar gelip geçmiştir. Yeryüzünde gezip dolaşın da yalanlayanların sonunun nasıl olduğunu bir görün.” ( Ali İmran 137)
Âlemleri en güzel şekilde yaratan Allah’a hamdolsun. İnsanlara sunmuş olduğu “sayısız nimetlerden” (Nahl-18) dolayı ne kadar hamd edersek, yolunda ne kadar çalışırsak verdiği nimetlerin hakkını veremeyiz. "Bu nimetlerin hepsi de rabbimizin katından olup”(Nahl-53) bu nimetlerin tümünü Müslüman olmamız için Rabbimiz üzerimizde tamamlıyor. (Nahl-81)
Kur’an gibi bir kitabın, İslam gibi bir dinin, Hz. Muhammed (as) gibi bir rehberin bizlere sunulmuş olması yeryüzündeki en büyük nimetlerdendir. Kur’an olmasaydı hayatımıza hangi kitabı muhatap kılacaktık. İslam olmasaydı hangi hayat nizamıyla aradığımız huzuru bulacaktık. Hz. Muhammed (as) olmasaydı kimleri kendimize rehber kılacaktık. Bu nimetlerin dünyevi nimetlere kurban edilerek değiştirilmesi sonucu insanlık buhranın içerisinde can çekişmektedir.
Verilen tüm ilahi ve insani nimetlerden sonra “Eğer iyilik ederseniz kendinize iyilik etmiş olursunuz, kötülük ederseniz yine kendinize kötülük etmiş olursunuz.” (İsra-7) Şüphesiz Allah, kendisine karşı gelmekten sakınanlar ve iyilik yapanlarla beraberdir. (Nahl 128) ve “Muhakkak ki bu nimetlerden hesaba çekileceğimiz” (Tekasür 8) için gündelik hayatımızı hep bir muhasebe içerisinde geçirmeliyiz. Hz İsa’ya atfedilen bir sözde denildiği gibi “insan yaşamak için yemeli; yemek için yaşamamalıdır.” şuurunun bizde olması gerekirken Rabbimizin nimetleri karşısında konumumuz nedir? İsyan ve nankörlük yönümüz mü, yoksa itaat ve şükür yönümüz mü hayatımızı kuşatmıştırın muhasebesini ne kadar yapıyoruz? Dünyevileşmenin artıp ahiretin unutulduğu bir zamanda, değerler erozyonunun yaşanıldığı bir demde her iradenin kendisine sorması gereken soruları olmalıdır. Ve hesabı verilebilir hayatı yaşamalıdır. “Dünyada elde edilenlerin az bir yararlanma olduğunu ve asıl nimetlerin ahirette olduğu” (Nahl 117) hiçbir zaman unutmamalıdır. Bu bilinçle hareket edildiği zaman İslami kimliğe yönelik tüm sıkıntılar Allahın izniyle ber taraf edilebilir.
Rabbimizin bizlere vermiş olduğu nimetleri müşahede etmenin ve gereği gibi şükretmenin yollarından biri de Rabbimizin arzında gezmektir. “Sizden önce nice olaylar gelip geçmiştir. Yeryüzünde gezip dolaşın da yalanlayanların sonunun nasıl olduğunu bir görün.” (Al-i İmran 137) Gezmeyi bu ayetin ışığında yaptığınızda hakikatlere daha da yakınlaşıyorsunuz. İslam ümmeti içerisindeki diyalog ve irtibatsızlığın en acı tablosunu gezerken görüyorsunuz. Bu gezileri Rahmani nazariyeyle kardeşliğe yönelik yaptığınız zaman birçok mana hayatınıza yansıyor. Ulus sınırlarını aşıp kardeşlerinizle kucaklaştığınızda İslam’ın en aziz yönlerinden birini hemen görüyorsunuz.
Gönüllerin kardeşliğe hasret olduğu bir dönemde birbirimize ensar olup kenetlenmemiz gerekir. “Şüphesiz Allah, kendi yolunda, duvarları kenetlenmiş bir bina gibi saf bağlayarak mücadele edenleri sever.” (Saff 4) Böyle bir kenetlenme dünya tağutlarının ve müstekbirlerinin en korkulu rüyası olduğu için ümmet sürekli iç ve dış güçler tarafından bölünmektedir. “Ey iman edenler hepiniz topluca İslam’a giriniz. Şeytanın adımlarını izlemeyin. Çünkü o, size apaçık bir düşmandır. (Bakara 208) hitabına hakkıyla muhatap olmadığımız için her tarafımız sıcak, soğuk ve kültür savaşlarının altında ezilmektedir. Ey iman edenler Allaha karşı gelmekten sakının ve siz ancak Müslümanlar olarak ölün. Hep birlikte Allahın ipine sarılınız. Bölünüp parçalanmayınız Allah’ın size olan nimetini hatırlayın. Hani sizler birbirinize düşmanlar idiniz de O, kalplerinizi birleştirmişti. İşte onun bu nimeti sayesinde kardeşler olmuştunuz. Yine siz, bir ateş çukurunun tam kenarında idiniz de O sizi oradan kurtarmıştı. İşte Allah size ayetlerini böyle apaçık bildiriyor ki doğru yola eresiniz.” (Bakara 102-103) Bu baskılara karşı durabilmenin yegâne çözümü yukarıdaki ayetten yola çıkarak var gücümüzle çalışmakta olduğunu bilelim. Bu ayet ışığında kardeşlerimizle olan ilişkilerimizi tekrardan gözden geçirmenin bence vakti geldi geçiyor ...
Özellikle kadim medeniyetlerin yaşadığı yerlerde, öncekilerin akıbetini anlama noktasında zengin bir miras vardır. Bunları ilahi nazariyeyle okumak Rabbimizin büyüklüğünü bize hissettirdiği gibi ona karşı durmanın nelere mal olduğunu da bize öğretir. Allah’ın arzında Allah’a isyan ve nankörlük eden milyonlarca insanın içler acısı durumu, yüreklerinizi muzdarip kılıyorsa ve insanlığı kendinize dert edinmişseniz yerinizde oturmanız inancınızla çelişir. Yürüyen bir peygamberin oturan ümmeti olmamız zilletin asıl sebebidir. Oturarak, yatarak, konuşarak salt yazarak bizler bu halden kurtulamayız. Kurtuluşu arayan yüreklere bakın rabbimiz hangi vazifeyi veriyor: “Sizden hayra çağıran, iyiliği emreden ve kötülüğü nehyeden bir topluluk bulunsun. İşte kurtuluşa erenler onlardır.” (Bakara 104) Bugün genel manada Müslümanların içinde bu görevi üstlenecek bir öncü topluluk oluşturulamadığı için topluca kurtuluşa ulaşılamamaktadır. Bireysel anlamda bu tür gayretler olsa da kolektif ve istikrarlı olmadığı için güçler zayıf kalmakta, sesler cılız çıkmaktadır...
Öncekilerin akıbetini öğreten şehirlerin başında nice imparatorluğa şahitlik etmiş olan İstanbul gelir. Surlarıyla, deniziyle, medeniyeti yansıtan yapılarıyla oldukça zengin bir dokuya sahip olan İstanbul, yoğunluktan dolayı birçok değerini sessizce yitirmiştir. Dünyevileşen insanlarla birlikte şehirde ruhunu kaybetmiş bir vaziyette yeniden kendisini diriltecek bir okuyuşu bekliyor. İnsanlardaki dünyevi yoğunluklar İstanbul’un içindeki kadim mesajları görmeye engel olmaktadır. İnsanları kuşatan dünyevi endişeler insanı ahtapot gibi kuşatmış. Bu kuşatma dünyevi kaygılarla, kültürel yozlaşmalarla, İslam’dan uzaklaştırmalarla daha da bir artmış. “Tüm bunlara rağmen Rabbimiz Allah’tır deyip sonra da dosdoğru olanlara hiçbir korku yoktur, onlar üzülmeyecektir.” (Ahkaf 13)
İstanbul’a her geldiğimizde bizi en çok sevindiren ve umutlandıran fedakar kardeşlerimizdir. Bunca yoğunluğa ve dünyevileşme rüzgârlarına rağmen az sayıda da olsa tercihlerini sıratı müstakim üzerine koyan kardeşlerimizin olması umudumuza umut katmaktadır... Yürekten açılan kucaklar, annelerin safiyane bir şekilde evlatlarına açtıkları kucaklar gibi samimi olarak kardeşlerini bağrına basmaktadır. Abartı olmasın ama saatlerce süren yolculuk sırasındaki yorgunluk bu kucaklaşmayla birlikte oldukça hafiflemektedir… Çünkü Allah, kalplerinizi birleştirmişti...
İstanbul’da bir dönem acılarımıza, özlemlerimize, direnişimize şahitlik eden Beyazıt Meydanını, Fatih’i, Haliç’i, Üsküdar’ı gezme sırasında “En güzel şekilde yaratılan insanların” (Tin-4) vahyi terk ederek “aşağıların aşağısına düştüğünü” (Tin-5) gördükçe bu davayı daha çok dert edinmemizin gerekliliği kendiliğinden anlaşılıyor. “Durun kalabalıklar bu sokak çıkmaz sokak” diye haykırıp “nereye gidiyorsunuz” sorusunu sormak geçer içimizden.
Üsküdar iskelesine geldiğimizde vakit gün batımına yakındı. Gün batımıyla ortaya çıkan kızıllığın denizle, martılarla ve gemilerle birleşmesi sırasında oldukça deruni anlamlar tezahür ediyor. Fakat kaç kişi bu hakikatin farkındaydı. İnsanın ömrünün bu gemiler gibi akıp gittiğini ve bir gün gün batımı gibi batacağını kimler hissetmiştir. “İnsan su misali kıvrım kıvrım akıyorken” “Dönüş Rabbinedir” ayetini unutuyor. Unuttuğu içinde var gücüyle dünyaya dalıyor. Oysa “Dünya hayatının örneği, ancak gökten indirdiğimiz, onunla insanların ve hayvanların yediği yeryüzünün bitkisi karışmış olan bir su gibidir. Öyle ki yer, güzelliğini takınıp süslendiği ve ahalisi gerçekten ona güç yetirdiklerini sanmışlarken (işte tam bu sırada) gece veya gündüz ona emrimiz gelmiştir de, dün sanki hiç bir zenginliği yokmuş gibi, onu kökünden biçilip atılmış bir durumda kılmışız. Düşünen bir topluluk için biz ayetleri böyle birer birer açıklarız. (Yunus-24) “Düşünen bir topluluk için bunlarda ibret vardır”(Rum 21) diyen rabbimizin emrine rağmen insanlar dünyevileşiyor. Yaratılış amaçını unutuyor. Dünyevileşerek düşünme melekelerini kaybederek hayatı solumaya devam ediyor.
Üsküdar’da martılarla konuşurken gökyüzündeki kızıllık bu anlamlı diyaloga ayrı bir anlam katıyor. İnsana özündeki hakikatin sesine kulak vermesi için bu manzara iyi bir vesile oluyor. İnsanlar o kadar kuşatılmış ki bu esaret insanları tüm hayati unsurlarını kaplamış adeta. En kötüsü de bu esaretin özgürlük olarak benimsenmesidir. Seyyid Kutup’un yıllar önce zindandayken söylediği “Gün gelir kölelik özgürlük diye empoze edilir insanlara” sözü bugün bu insanların halinde tecelli ediyor. Tüm bunlara rağmen bu “özgür görünümlü kölelikler” insanlara anlatılmalıdır. Bunu anlatmanın en güzel yöntemi de insanı tüm esaretlerden azad kılıp kulluğun hürriyetine ulaştıran İslam’ı anlatmaktır. Ömer ibn-i Abdülaziz’in “Allah’a bağlan ki hür olasın” sözü bu hakikati en bariz şekilde ifade etmektedir.
Havaalanında gereken işlemleri yaptıktan sonra uçağa biniyoruz. Uçaktakilerin çoğu İranlı. İran halkı hakkındaki ilk izlenimlerin küçük bir numunesini uçakta alıyoruz. Uçaktaki kadınların ekserisinde “hicap ruhu” yok. Bu unsur bazı metropol şehirlerde daha çok görülüyorken aksine hicap ruhunu bir ayet olarak taşıyan insanların sayısı da azımsanamaz. Bu hicap ruhunun toplumda makes bulması için ilk başlarda yasalarla, yaptırım yoluyla uygulandığını fakat daha sonradan bunların biraz gevşetilerek daha çok eğitim ve davet yoluyla verilmeye çalışıldığını öğreniyoruz. Devletin bu anlamda çalışmalarının olduğunu ve hicabı önemsediği alanlardaki hicap mesajlarından anlaşılıyor. Tüm çalışmalara rağmen kültür emperyalizminin en önemli çalışma ve çatışma sahası kadınlar üzerinden verilmektedir. Kadınlara yönelik kültürel savaşa karşı özellikle İslami İnkılâba bağlı kadınların varlığı da küçümsenemez.
Kadınlar toplumsal hayatta oldukça etkinler. Batının oluşturduğu “evine kapanık, sosyal hayatta olmayan, hakları ve varlığı baskı altında olan” bir algının buralarda olmadığını çarşı pazarda gezerken çok kolay görebiliyorsunuz. İslami kuralların verdiği güvenle insanlar geceleri bile çok rahat bir şekilde güvenle gezebilmektedir.
Eğitim ve öğretim yoluyla kazandırılmak istenilen İslami esaslara karşı batının ciddi bir kültürel savaşının olduğu ve bu kültürel savaşa maneviyatı zayıflarla varlıklı insanların daha kolay kapıldıkları görülmektedir. Bu kültürel savaşa karşı İran İslam Cumhuriyeti’nin de çok ciddi çalışmaları var. Bunun önüne geçmek için kültürel faaliyetlere ağırlık verilmektedir. Bunu camiler ve medreseler yoluyla, eğitim kurumlarıyla ve sinema yoluyla gidermeye çalışmaktadır. Her şeye rağmen halen devrimin ruhunu benimsemeyen insanlar azımsanmayacak derecededir. Herşeye rağmen “Sen onların doğru yola erişmelerine aşırı istek göstersen de şüphesiz Allah saptırdığı kimseyi doğru yola iletmez. Onların yardımcıları da yoktur.” (Nahl-37)
Devam edecek…
Selam ve Dua ile
- 27-12-2024 "İRAN-TÜRKİYE-SURİYE" HATTINDA SAVAŞ MI SAĞDUYU MU?
- 20-12-2012 SURİYE’DE KAZANAN YOK KAYBEDEN ÇOK
- 24-11-2012 ÖNCELİĞİ DOĞRU KAVRAMAK
- 06-10-2012 “SELAM YÜREKLİ DOSTUM”A MEKTUP
- 15-09-2012 EY ÖRTÜSÜNE BÜRÜNENLER! GENÇLİK ELDEN GİDİYOR
- 03-09-2012 HAYATI ISKALAYAN BİR İSLAMİ MÜCADELE OLABİLİR Mİ?
- 16-06-2012 UZUN VADELİ DEĞERLERİ, KISA VADELİ KAZANIMLARA KURBAN ETMEK!
- 01-06-2012 NE YAPIYORUZ, NEYİ TALEP EDİYORUZ?
- 12-05-2012 GEZİ VE MUHASEBE
- 19-04-2012 KUTLU DAVADAN KUTLU DOĞUMA
- 15-03-2012 NEFES ALMANIN ÖLÜM OLDUĞU YER: HALEPÇE
- 10-03-2012 ANNEME MEKTUP – PEPÛKÂ DAYÎKAN -I-
- 26-02-2012 İRAN’IN DIŞ SİYASETİ ve SURİYE’DEKİ OLAYLARA BAKIŞI
- 15-02-2012 İRAN İZLENİMLERİ -2-
- 09-02-2012 İRAN İZLENİMLERİ -1-
- 15-01-2012 MOLLA MANSUR GÜZELSOY'UN ARDINDAN...
- 09-01-2012 LÂ TURKİYYE, LÂ KURDİYYE, İSLÂMİYYE, İSLÂMİYYE!
- 30-12-2011 KATIRLARIN SIRTINDA UMUD'A KAN, TOPRAĞA CAN DÜŞTÜ...
- 20-12-2011 HURAFE- BİDAT’İN VAHİY VE AKILLA MÜCADELESİ
- 30-11-2011 BU NE DUYARSIZLIK, BU NE TUTARSIZLIK...
- 19-11-2011 ŞAHISLARI KUTSALLAŞTIRMA HASTALIĞI VE ELEŞTİRİ
- 06-11-2011 SENSİZLİK VE SESSİZLİK
- 03-11-2011 DEPREM GÜNLÜĞÜ -SON-
- 31-10-2011 DEPREM GÜNLÜĞÜ -3-
- 30-10-2011 DEPREM GÜNLÜĞÜ - 2
- 28-10-2011 DEPREM GÜNLÜĞÜ -1-
- 17-10-2011 DİN ADINA DİN ÜRETME SORUNU
- 13-09-2011 BİR RİSALE-İ NUR DERSİ İZLENİMLERİ
- 08-09-2011 KAYIP BİR FİDAN
- 02-09-2011 UMUDUN GÜCÜ
- 20-08-2011 KÜRESEL SALDIRILAR KARŞISINDA MÜSLÜMANLAR
- 12-08-2011 KUR'AN, RAMAZAN VE SAMİMİYET SINAVI
- 12-07-2011 ÜNİVERSİTEYE YÖNELİK İSLAMİ ÇALIŞMALARIN GEREKLİLİĞİ
- 23-06-2011 MÜSLÜMANLAR GENÇLERE SAHİP ÇIKMALI
- 11-06-2011 İSLAMİ KİTLELERİ AMACINDAN SAPTIRMA SİLAHI: DEMOKRASİ
- 31-05-2011 İZZET GÖMLEĞİNİ GİYMEK
- 08-05-2011 KÜRTLER, MUSTAZAF-DER, PKK VE SON OLAYLAR
- 25-04-2011 MİLLİYETÇİLİK TÜRLERİ VE TÜRKİYE’DE MİLLİYETÇİLİK
- 12-04-2011 ÇOCUK VE TAŞ (ŞİİR)
- 02-04-2011 SORUN - SORU - SORUMLULUK ÜÇGENİ
- 03-03-2011 HAL-i PÜRMELALİMİZE DAİR HASBİHAL
- 02-02-2011 ŞEHADET BİR ÇAĞRIDIR...
- 28-12-2010 Dâvâ gençliksiz olmaz
- 09-12-2010 UZLAŞMA TEKLİFLERİ KARŞISINDA MUHAMMEDİ TAVIR
- 09-11-2010 İSLAMİ MÜCADELE ÜMİTSİZLİK GİRDABINA MAHKÛM EDİLMEMELİ
- 21-10-2010 SAVRULMALARIN SEBEBİ: SABIR EKSİKLİĞİ
- 01-10-2010 ÜNİVERSİTELERDEKİ İSLAMİ ÇABALAR ÜZERİNE HASBİHAL
- 11-09-2010 SABRA DAVET
- 26-08-2010 MESAJ KIVILCIMLARI
- 03-08-2010 LOKMAN (A.S.)'IN ÖĞÜTLERİNE KULAK VERMEK
- 08-07-2010 KİMLİĞİN İNŞASI
- 28-06-2010 YOL KONTROLU
- 10-06-2010 FİRAVUNİ BASKILARA KARŞI İHMAL ETTİĞİMİZ SIĞINAKLARIMIZ
- 20-05-2010 ALLAH KİMLERİ SEVMEZ?
- 02-05-2010 MARUFUN İNŞASI, MÜNKERİN İMHASI İÇİN
- 17-04-2010 KURTULUŞ FAKAT NASIL?
- 30-03-2010 OKU: HAYATI YENİDEN İNŞA İÇİN
- 11-03-2010 İSTİKAMETİ ŞAŞMAMAK
- 24-02-2010 KAYBIN EN BÜYÜĞÜNDEN SAKINMAK İÇİN
- 10-02-2010 KURTULUŞUMUZ DAVETİ DİRİLTMEKTE
- 29-01-2010 BİLEBİLMELİYİZ…
- 19-01-2010 GENÇLER EN BÜYÜK ZENGİNLİĞİMİZDİR
- 31-12-2009 BİRAZ DA KENDİMİZİ KONUŞALIM!
- 19-12-2009 BİZ VE SORUMLULUKLARIMIZA DAİR
Makaleler
Hava Durumu