ZAMANIN FIRTINALARINDAN KORUNMAK GEREK
Bünyamin ZERAN
15-07-2010 10:59
Modernizm ve postmodernizm insanlığı olanca gücüyle kuşatıp nihilizmi yaygınlaştırdıkça insanları ilaha duyarsızlaştırarak onlara yeni kutsallar belirlemektedir. İnsan giderek toplumu olumsuz anlamda kuşatan bu canavara karşı silahsızlandırılmakta ve koşulsuz teslimiyeti için hayatı bu canavarın isteklerine göre şekillendirmektedir. Luther’le başlayan protestan hristiyan düşüncesi katolik inancından farklı olarak bireyi ön plana çıkarmış ve laik bir din olgusunu yeni inanç sistemi olarak belirlemiştir.
Katolik inancında doyabileceğin kadar yemek ve ihtiyacın kadar para anlayışı varolup, daha çok tanrıyla meşgul olma düşüncesi hakimken, protestanlık, tanrıya olan iman kişinin kendisinde saklı olup dilediğin kadar yemek, dilediğin kadar servet ve "tanrıyla olan bağında kendi iradenle ne kadar meşgul olmak istersen o kadar ol ama kendini bir yere bağımlı hissetmeden özgür iradenle birey olarak imanını yaşa" düşüncesini geliştirmiştir. Lutherci anlayışın sanayi devrimiyle birlikte ne kadar ileri gittiğini görme imkanına sahibiz. Sanayi devrimiyle birlikte tüketimi artırabilmek için geniş aileyi parçalayıp bireyselleşmeyi ön plana çıkaran böylesi bir anlayışa ihtiyaç vardı ve bu modelin inşa edicisi de Luther oldu. Modernizm ve belli bir aşamadan sonra da postmodernizm bu vesileyle insanlığı kuşatma altına aldı.
Batı, tanrıyla olan münasebetlerini yeniden şekillendirdi. Öncesinde tanrı mükafatlandıran, cezalandıran, cennetle müjdeleyip cehennemle korkutan, her şeyin düzenleyicisi ve varedeni baba tanrı iken, modernizm süreciyle birlikte göğe çekilip oturan, yeryüzündeki işleyişe hiç karışmayan yalnızca kalbin temizliğine bakan, vicdanlara hapsolmuş ve modernistlerin herşeyine alkış tutan ve yalnızca onları koruyup gözeten bir tanrı olmuştur.
Batı’nın misyonerlik faaliyetlerinde yaygınlaştırmayı kendine ilke edindiği din anlayışı da protestan din anlayışıdır. Yani onların işgal ve sömürülerine karşı destek olan, onları yücelten ve yeryüzünü onlara peşkeş çeken bir tanrı anlayışıdır. İşte batının dayattığı bu din ve tanrı anlayışı zamanla müslüman dünyasında da geniş yankılar uyandırdı ve müslüman toplulukları bir bir çözülmüşlüğe ve tüketim köleleri haline sokmaya başladı. Bunun sebeplerini birçok maddeyle tahlil edebiliriz elbette ama en önemli sebep olarak İslami ülkelerin başındaki şahsiyetlerin tevhid İslamını insanlara anlatıp, tehvid İslamını bayraklaştırmak yerine gelenekle karışmış, şirk dini haline gelmiş Ümeyyeoğulları İslamını, güdükleştirilmiş belli hanedanların çıkarlarını koruyan, mustazafları daha çok ezen, zalimlere karşı merhameti öğütleyen, kolu kanadı kırılmış bir İslamı yaşatma çabasındaydılar. Elbette böylebir İslam anlayışının topluma sunacağı bir şey ve modernizme karşı bir dik duruşu olamayacaktı.
Sanayi Devrimi hızla toplumların hayatını değiştirir ve modernizm bu devrimin etkisiyle insanları tüketim köleleri haline getirirken, tüketim kölesi insanlar daha da azgınlaşarak postmodernizm yani modern ötesi dediğimiz bir amaçsızlığa gark olmaya başlamış ve insanlık tüm bu olanları kayıtsız bir şekilde seyretmekle yetinmiştir. Sonrasında dünya, kapitalizmin eliyle inşa edilen yaklaşımlardan sıyrılmak ve sömürülenlerin haklarını almak için hamleler yapmak gayretiyle birçok düşünce geliştirdi. Bunlardan en önemlisi Marxsizm’di. Her ne kadar o süreçte kapitalizmin çok ciddi eleştirisini yapmış ve sömürülenleri ve sömürenleri belegeleriyle ortaya koyup kapitalizmin lanetini dünyaya ilan etse de, kendi felesefesinden kaynaklanan açmazlarla da insanların sömürülmesinden kendini kurtaramamıştır.
Kapitalizm insanları durmacasına çalışmaya mahkum bırakarak aile yapısını yıkarken, proleterya diktatörlüğüne dönüşen Marxsizm de fuhşu serbestleştirerek ve çocukların doğumdan hemen sonra anneden alınıp kreşlere verilmesi ve orada büyümesini sağlayarak ve anne ile babanın sürekli komün bir dünyayı inşa etmek adına fıtratına uymayan bir şekilde çalıştırılmasıyla aileyi parçalıyordu. Kapitalizmin oluşturduğu dünya ile yalnızca söylem farklılığı olan yeni bir sömürü düzeni, yeni bir diktatörlük inşa edilmişti.
Kapitalizm, Marksizm’in kendisine yönelik yaptığı eleştirilerle kendini yenilemesini bilmiş, işçi ücretleri ve çalışma saatleri yeniden düzenlenmiş, sosyal haklar yeniden gözden geçirilmiş ve kapitalizm yoluna güçlenerek devam etmesini bilmiştir. Ne var ki Marxsizm herşeyin kendinden neşet ettiği esas alt yapının ekonomi olduğunu ilan ederek büyük bir yanılgıya düşmüştür. İnsanı hayatta güçlü ya da zayıf kılan şey temel olarak ekonomi değildir. Elbette ekonomi önemli bir atlama taşıdır. Ama hayatın kendisi değildir. İnsan, hayatı boyunca kutsala duyduğu ihtiyaçla yaşamıştır. Tarih, Şeriati’nin ifadesiyle tevhid ve şirk kavgasıyla meşhurdur. Yani din olgusu insanların alt yapılarını belirleyen unsurdur. Eğer Marks, kapitalizmi elleştirisine son vahiy olan Kur’an gözüyle bakabilmeyi becerebilseydi herşey daha farklı olabilecekti.
Bugünün dünyasında müslüman olan şahsiyetler modernizme karşı bir tavır ortaya koymak istediklerinde bu tavırlarını belirleyecek en önemli unsur, kaynak sorunudur. Aslına bakılırsa kaynak sorunu ifadesi müslümanlar için anlamsız bir ifadedir. Zira kaynak olarak Kur’an vardır. Ama Kur’an bugün toplum hayatında ne denli kaynak olarak görülmektedir? Yani Kur’an mı kaynaktır yoksa Kur’an’ı kendi gelenekleriyle yorumlayan şahsiyetlerin, üstad ve şeyhlerin düşünceleri mi kaynaktır? En başta müslüman dünyanın modernizme karşı savunmasız kalışının sebebi olarak, Ümeyyeoğulları İslamının muktedirlerce yaşatılması olduğunu belirtmiştik. Dünden bugüne Kur’an’ın kaynak olarak kabulü noktasında epey bir ilerleme mevcuttur. Bundan çok değil on-onbeş yıl öncesinde Kur'an anlaşılmaz, yalnızca Arapçasından okunur, anlamak için bilmem ne kadar hadis ne kadar fıkıh bilmek lazım diyenlerin sayısı epey fazlayken, şimdi devlet eliyle Kur’an’ın anlaşılırlığı vurgulanmakta ve "kaynak" olarak kabul görmekte. Tabii ki tevhidi düşünceye sahip olanların bakışı gibi kaynak kabul edilmemekte. Daha çok Kur’an düşüncesi iğdiş edilerek ve Kur’an kavramları üstadların ve küresel güçlerin yorumladığı şekliyle yorumlanarak kaynak kılınmaktadır.
Huntignton’un tezine göre küresel kapitalizmin karşısındaki tek güç İslam’dır. Onun için İslam'ın başkalaştırılması şarttır. Batı, BOP ve medeniyetler ittifakı adı altında İslamın ötekileştirilmesi için olanca gücüyle çalışmaktadır. Bugün, müslüman fertler bu tezlere karşın kendi tezlerini geliştirmek zorundadır. Görülüyor ki ılıman İslam anlayışı ve batının ürettiği tezler, tevhidi müslümanlar üzerinde de olumsuz izler bırakmaktadır. Son “One Minute” ve Mavi Marmara gemisinde yaşananların ardından gelinen referandum sürecine kadar kimi müslümanların durduğu zeminin çok da tevhidi olmadığı, kaypak bir zemine sahip olduğu görümektedir. Ben bunu ilk inen vahiyde belirtilen “yaratan Rab adına oku”ma eksiliğinden kaynaklanan sorun olarak nitelendiriyorum. Helvadan put yapıp acıkınca yemeye gerek yok diyorum. Allah zalimlerle sürekli ve her alanda bir mücedeleyi zorunlu kılıyorsa buna uygun tezler üretmek zorundayız diyorum. Rüzgarın şiddeti ne olursa olsun savrulmadan durduğun çizgiyi koruyabilmek önemlidir diyorum. Anayasa paketinin kısmi iptaline karşı meclisi dik durmaya davet edenler ve AYM’yi kınayanların inançlarını yeniden gözden geçirmelerini diliyorum. Zira durdukları zemin giderek kayganlaşmakta ve Kur’an’ın onlardan üretmelerini istediği tezlerin dışına çıkarak küresel güçlerin bir parçası olmaya doğru kaydıklarını farketmeleri gerekiyor. Eğer bu kayış devam ederse kendileriyle birlikte sürükledikleri insanların da vebalini yükleneceklerdir.
Müslüman bireyler gerekirse tekrardan sıfırdan başlamalıdırlar. Kaynağı yeniden ve büyük bir ciddiyetle okumalılar. İnsanlara bu vahyi en saf ve duru şekilde ulaştırmalıdırlar. Zekeriya’nın Meryem'le bir bitki gibi ilginmesini örnek alarak gerekirse her bir fert, etrafındaki insanlarla bir bitki gibi ilgilenmeli ve bu minvalde bitkileri çoğaltmalıdır. Ama sabırla işlemeli ve bitkiler iyice kök salıncaya kadar da rüzgarın ve fırtınanın önüne atmamalıdır. Bir çiftçi olunmalı ve ürünün ne zaman sulanacağı, ne zaman haşerelere karşı ilaçlanacağı, ne zaman toprağın gübreleneceğini iyi hesap etmelidir. Ancak bu şekilde Huntignton’un korkularını haklı çıkarabliriz. Aksi takdirde rüzgarla birlikte savrulup gidenlerin arasında oluruz.
- 15-08-2024 YA EYYÜHEL MÜZZEMMİL
- 16-03-2024 SAHİP ÇIKILASI KELİMELERE TUTUNULMALI
- 09-12-2023 BEN FİLİSTİNİM
- 30-06-2023 HAYAL İL KURGU ARASINDA
- 01-12-2022 İNSANIN ALLAH'A OLAN YOLCULUĞU
- 03-08-2022 İNSANIN, ALLAH İLE OLAN İLİŞKİSİ
- 11-03-2022 İSLAM, TESLİM OLAN DEĞİL TESLİM ALAN BİR DİNDİR
- 01-05-2021 FEMİNİZM -II-
- 20-04-2021 FEMİNİZM -I-
- 27-06-2018 İSLAMİ DURUŞTAN TRANSEKSÜEL İSLAMCILIĞA GEÇİŞ
- 10-04-2017 İSLAMİ DÜŞÜNCE ÜZERİNE ELEŞTİREL BİR DENEME
- 16-03-2017 KORKU CUMHURİYETİ
- 02-09-2016 İSLAM OLMAK NE DEMEKTİR?
- 20-02-2015 BİZLERİ İNŞA EDEN TERBİYE KİME AİT?
- 16-03-2014 RACHEL CORRİE
- 31-12-2013 İSLAMİ MUHALEFET GELENEĞİNE DUYULAN İHTİYAÇ
- 04-11-2013 "ORTADOĞU"DAKİ OLAYLAR VE MÜSLÜMANLAR
- 08-09-2013 SAFLARI KARIŞTIRMADAN NEREDE DURDUĞUNU BİLMEK GEREK
- 30-04-2013 MODERNİTENİN TÜKETTİĞİ İNSAN
- 04-02-2013 ÇAĞA TANIK OLMAK AMA HANGİ BİLGİ TEMELİNDE!
- 27-01-2013 BATI’NIN DÜNÜ VE DÜNYANIN BUGÜNÜ
- 24-12-2012 İHMAL EDİLMİŞ BİR TERİM OLARAK "İSLAMİ MÜCADELE"
- 01-12-2012 ÇAĞIN DİNAMİKLERİNE KARŞI DURUŞ
- 14-10-2012 TEVHİD SÖYLEMİMİZ NEDEN KİMSEYİ RAHATSIZ ETMİYOR?
- 14-09-2012 TÜKETİM TOPLUMUNDAN TÜKETİLEN TOPLUMA
- 24-06-2012 KELİMELERİN EDEBİ
- 16-05-2012 ALİM OLMAK MI ENTELEKTÜEL OLMAK MI?
- 12-04-2012 DÜŞÜNCE, KURUMLARDAN ÜSTÜN TUTULMALIDIR
- 15-03-2012 ÇAĞIN İLERİSİNDE VE GERİSİNDE OLMAK...
- 13-02-2012 MODERN DÜNYAYI İSLAM'LA YENİDEN TANIMLAMAK
- 13-01-2012 HAYATA RABB’İN ADIYLA BAKABİLMEK
- 22-11-2011 ÇAĞIN YENİ PUTÇULUĞU: MARKALAŞMA
- 04-11-2011 KUR’AN’DA İSİM KAVRAMI
- 26-10-2011 AÇLIK GÜNÜNDE YOKSULU DOYURMAK...
- 04-10-2011 BİR KUR'AN KAVRAMI OLARAK "İLİM"
- 05-09-2011 BATI’NIN DÜNÜ VE DÜNYANIN BUGÜNÜ
- 02-08-2011 MEKKE TOPLUMU VE YAŞADIĞIMIZ TOPLUM KARŞILAŞTIRMASI
- 20-06-2011 AKIL TOPLUMU
- 21-04-2011 MÜSLÜMANLARIN ZİHNİ SAVRULMALARINA DUR DENMELİDİR
- 24-12-2010 ÖLÜM ÜZERİNE BİRKAÇ SÖZ
- 30-11-2010 AHLAKI ALLAH’LA TEMELLENDİRMEK GEREK
- 28-10-2010 KUR’AN’I TERSİNDEN OKUMAK
- 07-10-2010 DÜŞÜNCEYİ DİRİ TUTABİLMEK GEREK
- 20-09-2010 ÖZELEŞTİRİYE İHTİYACIMIZ VAR
- 23-08-2010 KULLUĞU ÖZGÜRLÜĞE TERCİH EDİYORUM
- 31-07-2010 ÇOCUKLAR NEYİN MİRASÇISIDIR?
- 15-07-2010 ZAMANIN FIRTINALARINDAN KORUNMAK GEREK
- 05-07-2010 NİTELİK Mİ NİCELİK Mİ?
- 21-06-2010 GÜNDEMLER GÜNDEM OLA
- 07-06-2010 GELİŞİM Mİ, BAŞKALAŞIM MI?
- 25-05-2010 MÜSLÜMAN OLMAK TARAF OLMAKTIR
- 11-05-2010 SALİH AMEL KÂFİRLERİ NİÇİN ÖFKELENDİRMELİDİR?
- 25-04-2010 NUH’UN GEMİSİNE BİNMEK
- 14-04-2010 SORULAR VE SORUMLULUKLARIMIZ
- 30-03-2010 DOKUNULMAZLIKLARIMIZI KALDIRALIM
- 18-03-2010 HAYATA HİKMETLE DOKUNABİLMEK GEREK
- 25-02-2010 BİZ HANGİ SINIRLARIN ADAMIYIZ?
- 13-02-2010 BEN DEĞİŞMEDEN DÜNYA NE KADAR DEĞİŞİR?
- 05-02-2010 AÇILIMDAN YANA MIYIZ HİCRETTEN YANA MI?
- 01-02-2010 AHLAK, İNSANIN KENDİNE YABANCILAŞMASINA ENGELDİR
- 17-01-2010 BİLİNCİME SAHİP MİYİM!
- 07-01-2010 FARK EDEBİLİYOR MUYUZ?
- 22-12-2009 UZUN BİR YOLCULUĞUN İMGELERİ
- 31-07-2009 İÇE DÖNÜK ŞAHİTLİK VE BİREY OLGUSU
- 04-02-2009 BİR VARMIŞ BİR YOKMUŞ
- 18-01-2009 KUŞANMAK YA DA SLOGANLARLA DEŞARZ OLMAK
- 31-12-2008 GAZZE’DE GÖZÜ YAŞLI ÇOCUKLAR
- 29-11-2008 YAŞAMAYA DAİR...
- 16-11-2008 AYNADA KENDİMİZİ SEYRETMEK
- 03-11-2008 ŞEHADET ANCAK ŞAHİTLİK YAPANLARINDIR
- 07-10-2008 "VE SİZLER ÜÇ SINIF OLDUĞUNUZ ZAMAN..."
- 05-09-2008 KUR'AN "AYKIRI" BİR MESAJDIR
Makaleler
Hava Durumu